Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Δεν ηρεμεί ο Ερντογάν: Τρεις νέες NAVTEX για ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ποιες είναι οι συντεταγμένες για τις νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία η οποία φαίνεται να ρίχνει λάδι στην φωτιά με κάθε ευκαιρία

Σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία, καθώς την Παρασκευή (16/10) εξέδωσε όχι μια αλλά... τρεις NAVTEX.

Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η μια από τις τρεις τουρκικές NAVTEX βρίσκεται δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, που επισκέπτεται αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τη Δευτέρα (12/10) όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας, για να φτάσει εντός της πρώτης παράνομης τουρκικής NAVTEX, νότια του Καστελόριζου.

Σημειώνεται, ότι η πρώτη NAAVTEX της ισχύει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.


«Φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο η Τουρκία

Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό, καθώς η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώκει τυχόν «θερμό» επεισόδιο.

Στο τραπέζι παραμένει μεταξύ άλλων το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, επιλογή για την οποία άλλωστε ο Δένδιας είχε ενημερώσει τους ομολόγους του από το καλοκαίρι.

Η απόφαση της Τουρκίας να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης κινητοποίησε εξαρχής τους επιτελείς του «Πενταγώνου» και πλέον σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου