Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Έντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου - Σουηδής ΥΠΕΞ για Κύπρο και Συρία

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην Άγκυρα, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε, στο πλαίσιο της συνάντησής τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Λίντε εξέφρασε την ευρωπαϊκή άποψη στα θέματα της βόρειας Συρίας και της Κύπρου, καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί από τα εδάφη της πρώτης και να μην παραβιάζει την ΑΟΖ της δεύτερης.

"Στη συνάντηση, εξέφρασα επίσης τη θέση μας για τη Βορειοανατολική Συρία. Υπό αυτήν την έννοια, η ισχυρή θέση της ΕΕ εξακολουθεί να είναι η ίδια. Συνεχίζουμε να καλούμε την Τουρκία να αποσυρθεί. Επίσης, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πριν από μια εβδομάδα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία", είπε η κ. Λίντε.

Φυσικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας την ΕΕ για υποκρισία και για υποστήριξη των "τρομοκρατών" του ΡΚΚ.

"Εσείς από ποιον πήρατε αυτή την εξουσία και ζητάτε να φύγει η Τουρκία από τη Συρία; Έδωσε η Συρία μια τέτοια εξουσία στη σουηδική κυβέρνηση ή στην ΕΕ; Η ακεραιότητα των εδαφών της Συρίας είναι η ακεραιότητα των συνόρων της. Δεν θέλουμε να χωρίσουμε τη Συρία, αλλά λέτε να αποχωρήστε για να στηρίξετε το PKK που θέλει να διασπάσει τη Συρία. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο Διεθνές Δίκαιο; Μας λέτε να αποσυρθούμε από την Ιντλίμπ; Μας λέτε να αποσυρθούμε από τις περιοχές που έχουμε εκκαθαρίσει; Όχι. Γιατί; Γιατί αν αποσυρθούμε από Ιντλίμπ, 3 εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και μετά στην Ευρώπη αν αποσυρθούμε. Από πού πρέπει να αποσυρθούμε; Από τις περιοχές που εκκαθαρίσαμε από το ΡΚΚ. Πρώτον σε ποιανού το όνομα κάνετε τέτοια προειδοποίηση; Δεύτερον, γιατί να φύγουμε από αυτές τις περιοχές; Αν προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα και αν διαχωρίσουμε τους Σύρους αδελφούς μας και τους τρομοκράτες του ΡΚΚ, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε στα θέματα που μας χωρίζουν. Εκτιμούμε την ευαισθησία σας σε ανθρωπιστικά θέματα και το ότι χωρίς διαχωρισμούς βοηθάτε πρόσφυγες μέσω της Τουρκίας, αλλά ας κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών και των Σύρων αδελφών μας.

Δεύτερον, λέτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Γιατί δεν μιλάτε για τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους; Ως Σουηδοί, ως Σκανδιναβοί, μιλάτε συνέχεια για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και σας δίνουμε παραδείγματα επ' αυτών. Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Δεν έχουν δικαιώματα στα αποθέματα υδρογονανθράκων; Γιατί δεν δίνετε έμφαση στον δίκαιο διαμοιρασμό; Μπορείτε να το κάνετε αυτό; Όχι δεν μπορείτε. Γιατί εσείς το αναφέρατε. Στην ΕΕ υπάρχει αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι καλή αν υφίσταται με το σωστό τρόπο, αλλά αν δίνεται με άδικο τρόπο, σε κάνει τυφλό, κάνει την ΕΕ τυφλή και σε απομακρύνει από τη δικαιοσύνη. Μην πηγαίνεται στην περιοχή της αδικίας. Δεν είναι σωστή η οπτική ότι σε κάθε θέμα, οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι έχουν δίκιο.

Επιπλέον, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο θέμα των προσφύγων, είστε ευαίσθητοι και μας ευχαριστείτε. Αφού είστε τόσο ευαίσθητοι, γιατί ούτε μία φορά δεν ασκείτε κριτική στην Ελλάδα όταν σκοτώνει πρόσφυγες, όταν βυθίζουν τις βάρκες τους, ή κάνουν επαναπροωθήσεις στα σύνορα και το Αιγαίο; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι; Γιατί η Ελλάδα μπλοκάρει πρόσφυγες από το να φτάσουν στην Ευρώπη. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και τυγχάνει αλληλεγγύης από την ΕΕ. Γι' αυτό δεν μπορείτε να τους ασκήσετε κριτική. Η αντίρρηση μας είναι ότι, και το λέω ειλικρινώς, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σας παρακαλώ αφήστε αυτά τα διαφορετικά στάνταρ στην άκρη. Στη Δημοκρατία, όσο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο αφορά τις ελευθερίες, στο Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός, ποιος είναι μέλος της ΕΕ και ποιος όχι. Γι' αυτό έχουμε διάσταση απόψεων. Έχετε δίκιο, υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά όπως εσείς λέτε την άποψή σας, έτσι έχουμε κι εμείς την υποχρέωση να πούμε την άποψή μας, στο όνομα των 83 εκατ. Τούρκων πολιτών μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου