Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Reuters: Πιθανόν αύριο η απόφαση για την Αγία Σοφία -Πώς θα μετατραπεί σε τζαμί

Το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο είναι πιθανό να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη το 1934 σε μουσείο ήταν παράνομη, ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρθρογράφος της Sabah, Okan Müderrisoğlu, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστήριξε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να αλλάξει το καθεστώς στην Αγία Σοφία και από μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου