Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θολώνουν το τοπίο οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

«Υπομονή» συνέστησε ο Στέλιος Πέτσας στους συνταξιούχους, αλλά ο Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατηγοριοποίησης των δικαιούχων. Άμεση καταβολή χωρίς μισόλογα ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ

Θολό παραμένει το τοπίο στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 20216 μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε σχετικές προσφυγές. Παρά το γεγονός ότι «εν χορώ» στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δηλώνουν πως δεσμεύονται από την δικαστική απόφαση, δεν προσδιορίζεται τίποτε συγκεκριμένο. Ούτε σχετικά με το δημοσιονομικό πλάνο που η καταβολή θα ενταχθεί, ούτε σχετικά με το αν θα αφορά το σύνολο των δικαιούχων. Μέχρι στιγμής μάλιστα δεν υφίσταται ούτε καν επίσημος υπολογισμός του κόστους παρότι εκτιμάται στα 4 δις ευρώ.

Υπομονή

Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τους συνταξιούχους να μην κινηθούν στην κατεύθυνση νέων προσφυγών. Μίλησε για οριζόντια πολιτική απόφαση καλώντας τους συνταξιούχους να έχουν «υπομονή». Όπως είπε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του «θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα και στους ανθρώπους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφύγουν στους δικηγόρους, έχουν περιθώριο, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και φυσικά δαπάνη για τους ίδιους».

Εναλλακτικά σενάρια

Μια άλλη όμως διάσταση έδωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην πιθανότητα μόνον κάποιοι από τους συνταξιούχους να περιληφθούν σε ένα πρόγραμμα καταβολής. Άφησε ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο είτε για ρύθμιση με εισοδηματικά κριτήρια, συμβατή με τις δυνατότητες της οικονομίας, η για κατηγοριοποίηση. Όπως επισήμανε «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική».

Παράλληλα ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για ευρύτερες αλλαγές που παραπέμπουν σε μέτρα συνολικά για το ασφαλιστικό σύστημα. Άλλωστε σχετική αναφορά γίνεται και στο προσχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη που αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «θέλουμε να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους αλλά θα επιχειρήσουμε και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα».

Πάντως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος».

Άμεση καταβολή ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

Η αντιπολίτευση πάντως ήδη κάνει λόγο για μεθοδεύσεις ώστε να αποκλειστούν κατηγορίες συνταξιούχων. Η Έφη Αχτσιόγλου σε σημερινές δηλώσεις της επισήμανε ότι «τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση δεν πρέπει επ’ ουδενί να τους εμπλέξει σε δικαστικές διαδικασίες και να τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα, θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά σε όλουςόπως πια επισήμως το δικαιούνται». Στο ίδιο πνεύμα και οι ανακοίνωση του αρμόδιου για τέτοια ζητήματα στο ΚΙΝ.ΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη. Επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ, χωρίς υπεκφυγές, μισόλογα ή διαρροές να σεβαστεί το πνεύμα της δικαστικής απόφασης και να ξεκαθαρίσει ρητά, ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αφορά τις περικοπείσες κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα, όλων ανεξαίρετα των συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη και ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισής τους. Η Κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να σεβαστεί την ταλαιπωρία των ήδη ταλαιπωρημένων συνταξιούχων».
το είδαμε news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου