Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Λιβύη: Υποχωρούν και οι Ρώσοι μισθοφόροι που στηρίζουν τον Χάφταρ

Οι δυνάμεις που στηρίζουν το στρατάρχη Χάφταρ χάνουν συνεχώς έδαφος στη Λιβύη αφού τα στρατεύματα της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας προελαύνουν.

Είναι σαφές πια ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη υποχωρούν συνεχώς από τις θέσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Οι νέες πληροφορίες που έρχονται από τη μαρτυρική χώρα, που βρίσκεται στο έλεος ενός πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου τα τελευταία εννιά χρόνια, αναφέρουν ότι οι Ρώσοι μαχητές που βρίσκονται στο πλευρό του στρατάρχη αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε πόλη νότια της Τρίπολης.

Οι εν λόγω μαχητές που ανήκουν στην ιδιωτική εταιρία της Wagner και βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες επί λιβυκού εδάφους, έπαιρναν μέρος στην πολιορκίας της Τρίπολης η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας.

Η πολιορκία όμως δεν δείχνει να πηγαίνει καλά για τον Χάφταρ. Ο στρατός του (LNA) έχασε σημαντικές θέσεις τα προηγούμενα 24ώρα και αυτό προκάλεσε με τη σειρά του την υποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων που αριθμούνται περίπου στους 1200.

Είναι μάλιστα σαφές ότι τους προηγούμενους μήνες ο Χάφταρ μπόρεσε να προχωρήσει μέχρι τις παρυφές της Τρίπολης εκμεταλλευόμενος κυρίως τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων οι οποίοι είναι εμπειροπόλεμοι και καλά οπλισμένοι.

Τον τελευταίο καιρό όμως οι Σύροι μαχητές, που έχουν αποσταλεί στη Λιβύη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας φαίνεται ότι κάνουν τη διαφορά αφού ο στρατός του Χάφταρ ξεμένει από εφεδρείες.

Θυμίζουμε ότι με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας η Τουρκία έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες το οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο.
το είδαμε news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου