Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ιερά οργή με... καθυστέρηση: Βγήκε η Πρωτοψάλτη & οι ιμάμηδες να καλούν σε προσευχή με μεγάφωνα για να ξυπνήσει η ΔΙΣ

Έπρεπε να βγει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη στους δρόμους και να ακουστούν οι ιμάμηδες από τα μεγάφωνα για να ξυπνήσει επιτέλους η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να απαιτήσει από την κυβέρνηση το άνοιγμα των Ναών, εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Τρίτη για την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα και την άρση των μέτρων απαγόρευσης.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ετεροχρονισμένα Αρχιεπίσκοπος και Συνοδικοί ζητούν να ανοίξουν οι Ναοί στους πιστούς το ταχύτερο δυνατόν με την τήρηση όλων των προδιαγραφών και όλων των υποδείξεων και όλων των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Οι Μητροπολίτες έχουν εξοργιστεί όπως είναι φυσιολογικό και θεωρούν ότι οι ναοί πρέπει να ενταχθούν κατα προτεραιότητα στην άρση των πρώτων μέτρων.

Είναι σαφές πως στην Εκκλησία νιώθουν εκτεθειμένοι γιατί η Πρωτοψάλτη δεν είναι ότι έκανε μόνο μια απλή μουσική «περιφορά» στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και το γεγονός ότι την υποδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νιώθουν να τους την έχει «κάνει» ο ίδιος ο άνθρωπος που τους ζήτησε το Πάσχα να κρατήσουν κλειστές τις εκκλησίες, όπως και έκαναν.

Θεωρούν μάλιστα εξόχως προσβλητικό ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια πρώτα απ'όλα ενώ οι εκκλησίες θα ενατχθούν στην λεγόμενη τρίτη φάση της άρσης των μέτρων τον Ιούνιο!

Οι περισσότεροι Μητροπολίτες απαιτούν να ανοίξουν οι ναοί καθώς το αίτημα είναι μαζικό γιατί σε όλους έλειψε το μη άνοιγμα των ναών το Πάσχα.

Εφόσον τηρούνται τα μέτρα λένε οι μητροπολίτες πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες.

Η κυβέρνηση έχει λάβει και τη σχετική επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και το αίτημα το εξετάζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Πάντως στην Εκκλησία λένε το αυτονόητο: Δεν είναι δυνατόν να μένουν κλειστοί οι Ναοί στους οποίους όλοι θα προσέλθουν τηρώντας τα μέτρα και να ανοίγουν τα κομμωτήρια στα οποία αναγκαστικά υπάρχει φυσική και προσωπική επαφή!

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας.

Ξέρει και ο ίδιος ότι η στάση της κυβέρνησης έχει εκθέσει την ΔΙΣ.

Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος για την λειτουρία των ναών θα τηρηθεί το μέτρο της απόστασης των δύο μέτρων, η χρήση αντισηπτικών και μασκών και η απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Η ηγεσία της Εκκλησίας αναμένεται σήμερα Δευτέρα – οπότε και συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος -να τοποθετηθεί επίσημα για την ύπαρξη της επιστολής και το περιεχόμενό της, ενώ υπενθυμίζεται πως η ιεραρχία έχει αποφασίσει τον εορτασμό της Ανάστασης στις 26 Μαΐου.

Η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την οποία αποδέχθηκε το Μαξίμου, καθώς η γνωστή τραγουδίστρια έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναγκαστικά «ξύπνησε» την ΔΙΣ καθώς υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού η περιφορά της τραγουδίστριας «επιβραβεύτηκε» ενώ για την περιφορά της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο έγινε επέμβαση της αστυνομίας και επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή λιτανεύτηκε σε καρότσα!

Ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, ο οποίος σε κήρυγμά του καυτηρίασε τη στάση της Πολιτείας στο παραπάνω θέμα.

«Αυτές τις μέρες κάναμε υπακοή στο κράτος για την ασφάλεια όλων μας και τηρήσαμε τα μέτρα, σφραγίσαμε τις εκκλησίες, σταματήσαμε τις καμπάνες. Όμως, είδαμε αυτούς που θέσπισαν τους νόμους -με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό- να έχουν συνωστιστεί μαζί με τους συνεργάτες τους και πολλούς άλλους ώστε να ακούσουν την περιφερομένη συναυλία. Χωρίς τα μέτρα ασφάλειας, χωρίς τις αποστάσεις. Γι’αυτό και εμείς από σήμερα ανοίγουμε τις εκκλησιές μας και είμαστε εδώ ώστε όποιος θέλει να έρθει να μας ζητήσει το λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος ανέφερε ότι «δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό που ενόχλησε σφόδρα την Εκκλησία είναι και το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε την Πέμπτη το μουσουλμανικό Ραμαζάνι δεν ακολουθήθηκαν εν τέλει το ίδιο αυστηρές διαδικασίες.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε στην Ξάνθη οι ιμάμηδες έχουν βγάλει τα μεγάφωνα από τα τζαμιά και ψέλνουν τις προσευχές και τα προσκλητήρια προς τους πιστούς τους.

Στην κυβέρνηση, όμως ενοχλήθηκαν με τους ορθόδοξους Ναούς και όχι μόνο μεγάφωνα δεν άφησαν να βάλουν, αλλά ούτε να χτυπούν και τις καμπάνες σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.




Εμείς να εκφράσουμε την απορία μας ποιος σούπερ επικοινωνιολόγος είχε αυτή την φαεινή ιδέα στο Μαξίμου να κατέβει ο πρωθυπουργός να υποδεχθεί την Άλκηστη Πρωτοψάλτη όταν ήταν γνωστό όχι μόνο ότι έκλεισαν με διάταγμα οι ναοί αλλά και ότι υπήρξαν ιερείς που διώχτηκαν ποινικά επειδή δεν τόλμησαν να τα ανοίξουν τους ναούς τους για περιορισμένο αριθμό πιστών (τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας).
το είδαμε pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου