Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Morgan Stanley: Ύφεση σοκ στην Ελλάδα το 2020 -Θα σβήσουν οι συνέπειες το 2021

Εκτιμήσεις για ύφεση-σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα κάνει ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley αναφέρει πως η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, τόσο λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όσο και λόγω της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Παρ΄όλα αυτά, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι πολύ καλές και ότι το 2021 θα «σβήσει» τις αρνητικές επιδράσεις της «χρονιάς του κορωνοϊού». Η Morgan Stanley τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6,3% για το 2021, γεγονός που θα σβήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρονιάς που διανύουμε. Ταυτόχρονα, προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Για την Ευρωζώνη, η Morgan Stanley αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, με αυξημένους κινδύνους όμως για καθοδική αναθεώρηση. Βέβαια, τονίζει ότι η ισχυρή ανταπόκριση από την ΕΚΤ, η οποία πρόσθεσε το ποσό ύψους 750 δισ. ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση σε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, «είναι αρκετή για τώρα».

Θετικά είναι και τα εθνικά δημοσιονομικά πακέτα, που ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας κοινής δημοσιονομικής δράσης - ίσως συμφωνία σχετικά με την είσοδο στον ESM, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να βοηθήσουν τις οικονομίες τους μέσω της επιδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου