Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Επαινοι από τη Handelsblatt: Η στρατηγική της Ελλάδας κατά του κορωνοϊού αποδίδει

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα πόνταρε από νωρίς στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού κι αυτό φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς στην Ελλάδα», σχολιάζει η Handeslblatt επισημαίνοντας, ωστόσο, τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμη καθώς και τις σημαντικές ελλείψεις των νοσοκομείων – κληρονομιά της οικονομικής κρίσης.

«Η καμπύλη [εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων] αναπτύσσεται σχετικά επίπεδη στην Ελλάδα (…) Το πρώτο κρούσμα στη χώρα αναφέρθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, σε μια 38χρονη ασθενή που έφερε τον κορωνοϊό κατά την επιστροφή της από το Μιλάνο. Στο μεταξύ βάσει των χθεσινών (Δευτέρας) στοιχείων είχαν καταγραφεί 1.212 κρούσματα. Από τα μέσα Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων αυξάνει κατά μέσο όρο κατά 10%, σχετικά μικρός αριθμός σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν διεθνώς. Στη Γερμανία π.χ. το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ήταν 20% με 30% κατά μέσο όρο, προτού μειωθεί την περασμένη εβδομάδα σε 12%», γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση παγκοσμίως με 102 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.


Και προσπαθώντας να εξηγήσει την σχετικά ήπια εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, αναφέρει: «Η [ελληνική] κυβέρνηση έλαβε νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες μέτρα για την επιβράδυνση της διασποράς του κορωνοϊού. Ήδη από τις 10 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστημία, ακυρώθηκαν οι αθλητικές συναντήσεις, έκλεισαν παραλίες. Λίγες μέρες αργότερα έκλεισαν τα εστιατόρια και τα καταστήματα λιανικής κι από τις 23 Μαρτίου οι άνθρωποι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνον για βάσιμους λόγους».

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt σημειώνει ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει το κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό και να αποφορτίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «αφού πριν ακόμη το ξέσπασμα της επιδημίας τα κρατικά νοσοκομεία συχνά στερούνταν και τα πιο αναγκαία: οι σύριγγες και οι επίδεσμοι ήταν είδη εν ανεπαρκεία και πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονταν να αγοράζουν μόνοι τους προστατευτικά γάντια από τα φαρμακεία – ελλείψεις που ήταν συνέπεια της πορείας αυστηρής λιτότητας, που αναγκάστηκε να ακολουθήσει η Ελλάδα στην οκταετία της κρίσης από το 2010-2018.

Μέχρι τις αρχές του χρόνου οι ΜΕΘ στα κρατικά νοσοκομεία διέθεταν μόνον 565 κλίνες, αριθμός που αυξήθηκε στο μεταξύ σε 870 (…) Αλλά ακόμη κι έτσι αναλογούν στην Ελλάδα περίπου 8 κλίνες στις ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 34, στην Ιταλία 12,5 και στην Ισπανία 9,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Γι’ αυτό, αναφέρει η Handelsblatt, «είναι σημαντική η αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. “Η χειρότερη φάση της επιδημίας είναι ακόμη μπροστά μας” προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. «Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού” (…) Το ελληνικό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι στα μέσα Απριλίου θα υπάρχει μια εικόνα αν όντως αποδίδουν τα μέτρα και σκέψεις για την άρση τους μπορεί να γίνουν στην καλύτερη περίπτωση τον Μάιο, λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα μέχρι στιγμής, αλλά όχι όλοι. Η ΕΛΑΣ έκοψε από τις 23 Μαρτίου 8.441 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 1.853 το περασμένο Σαββατοκύριακο. (…) Ο αυξανόμενος αριθμός των παραβάσεων δείχνει ότι πολλοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Μετά την ακύρωση του καρναβαλιού πλησιάζει τώρα το ορθόδοξο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή για τους Έλληνες, που συνηθίζουν να κάνουν εκδρομές στα χωριά τους, να συγκεντρώνονται με συγγενείς, φίλους και γνωστούς γύρω απ’ τον οβελία, και να πίνουν και να χορεύουν. Αλλά όχι φέτος, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου