Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική Novartis: Βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Όλα τα κόμματα με μοναδική εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες χωρίς κουκούλα.

Η προανακριτική επιτροπή της βουλής αποφάσισε ότι η εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων (Κελέση και Σαράφης) θα γίνει με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς τα πρόσωπά τους να είναι καλυμμένα.

Ο νόμος προστατεύει από τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της βουλής για τη Novartis, Γιάννης Μπουγάς υποστήριξε ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι υποχρεώσεις της επιτροπής δεν μπορεί να είναι αντίθετες με ότι ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτε επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ ήταν σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας, τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Να εξεταστούν όπως από τους Εισαγγελείς

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης φέρεται να υπογράμμισε ότι «επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου