Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Το «Σαρλ ντε Γκωλ» πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, βρίσκεται πλέον δυτικά του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρει και το Sigmalive, η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες με το σεισμογραφικό «Γιαβούζ».

Οπως τονίζεται πάντως, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, πέρασε από το οικόπεδο 8, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.
Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι λογαριασμοί στο Τwitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Δείτε φωτογραφία από το Twitter:
Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της ΕΕ ενέκρινε χθες καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.



Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.


Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη, στόχος της οποίας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Κυρώσεις της ΕΕ σε δύο Τούρκους υπηκόους για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Μεσόγειο
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, γνωστοποίησαν σήμερα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν διευκρινίζονται, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ, ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν κατά τη διάρκεια προσεχούς συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.

Τσαβούσογλου: «Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ»

Επιθετικό ύφος χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο Τούρκους, σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, τότε θα αυξηθεί η ένταση και θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν βήματα από κοινού για τη μείωση της έντασης.

Σε συνάντησή του με τους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ δεν το βλέπουμε μόνο εμείς οι κυβερνώντες αλλά και ο λαός. Δυστυχώς η δυσπιστία βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου