Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ισραηλινοί δορυφόροι εντόπισαν το Yavuz νότια της Κύπρου: Κινείται σαν τον κλέφτη -Ποιος ο ρόλος της ΕΝΙ

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz εντόπισαν οι ισραηλινοί δορυφόροι να κινείται νότια της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται από την ισραηλινή δορυφορικών εφαρμογών ImageSat Int. Το σκάφος βρίσκεται 110 χλμ. νότια της Κύπρου και πραγματοποιεί "έρευνες", ενώ κατ΄ άλλες πληροφορίες έχει ήδη πραγματοποιήσει γεώτρηση, με δεδομένα που έχουν υποκλαπεί απο τις αντίστοιχες γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ σε επιβεβαιωμένο στόχο.

Τις τελευταίες ημέρες το σκάφος έχει αλλάξει κατεύθυνση πολλές φορές και βρίσκεται περί τα 50 με 60 χλμ. από το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου και Λεβιάθαν του Ισραήλ.
Σαν τον κλέφτη: Έχουν κλέψει τα δεδομένα των κυπριακών γεωτρήσεων;

Να σημειωθεί ότι το Yavuz κινείται σαν τον «κλέφτη» καθώς έχει απενεργοποιημένο το σύστημα AIS που πρέπει να εκπέμπει την θέση του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το SigmaLive μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Yavuz στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ σε σημείο όπου από το τέλος του 2017 η ιταλική ENI είχε καθορίσει ως στόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι έλαβε τις πληροφορίες από κλοπή ή υποκλοπή μελετών.

Τα αναπάντητα ερωτήματα μεγαλώνουν καθώς σε σημερινή πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Παράλληλα ωστόσο διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου φαίνεται πως τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Τουρκία, δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017. Ο χάρτης μάλιστα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, που είχε ως πελάτη την ΕΝΙ αναγράφει ημερομηνία Ιούλιο 2017.



Η εταιρεία η οποία διενήργησε σεισμικές έρευνες και πουλούσε τα δεδομένα προς τις εταιρείες είναι η Νορβηγική PGS.

Tα παλαιότερα δεδομένα είναι προφανώς πλέον ελευθέρα στην αγορά και ενδέχεται αυτά να εξασφάλισε η Τουρκία. Τα καινούργια σεισμικά έχουν ασφαλώς ρήτρα αποκλειστικότητας και δεν είναι δυνατό να τα έχουν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.

Παλαιότερα έχουν δημοσιευτεί και χάρτες από εταιρείες όπως η Spectrum με συγκεκριμένα κοιτάσματα στην ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο φαίνεται να υπάρχουν 3 στόχοι οι οποίοι ωστόσο είναι μικροί σε μέγεθος χωρίς αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από την Άγκυρα δεν αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων στης Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

Το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ εμπίπτει μέσα στις διεκδικήσεις του Άγκυρας-ψευδοκράτους αφού στην περιοχή αδειοδοτήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς τεμάχια στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.



Μια άλλη παράμετρος του όλου ζητήματος έχει να κάνει με τον ρόλο την ιταλικής ΕΝΙ αλλά και την ίδιας της Ιταλίας στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα επιχειρούν να εμφανίσουν την Ιταλία ως αντίθετη στον αγωγό East Med, κάτι το οποίο διαψεύστηκε επίσημα.

Επιπλέον το ιταλικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμες τις φήμες ότι η Ιταλία δήθεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στα ανοικτά της Λιβύης,

Αυτό ωστόσο που παραμένει να διερευνηθεί είναι η επιρροή που έχει η Άγκυρα στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ της οποίας μάλιστα τα τουρκικά πλοία εμπόδισαν και γεώτρηση από το SAIPEM 12 000 στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο εκλεκτός της Άγκυρας στο ψευδοκράτος Κουντρέτ Οζερσάι πραγματοποίησε μυστικές επαφές με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli.

Το δημοσίευμα τou DHA (Dogan) έγραφε τότε πως ο Αντιπρόεδροε της ENI διαβεβαίωσε τον Τ/κ πολιτικό ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2019 ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της ΕΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις» και προειδοποίησε πως αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα γίνουν γεωτρήσεις.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση η ΕΝΙ δεν έδωσε γεωλογικά δεδομένα προς την Τουρκία ωστόσο μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από την ίδια την ΕΝΙ θα έθετε τέρμα στους όποιους ψιθύρους και fake news διασπείρουν οι Τούρκοι.

Ιδιαίτερη πάντως προσοχή χρειάζεται και όταν δημοσιεύονται στον Ε/κ Τύπο ή από Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα πληροφορίες για το ακριβή σημεία και τις συντεταγμένες των επόμενων γεωτρήσεων, καθώς τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία

Τέλος μια σημαντική διάσταση έχει να κάνει με την θωράκιση και προστασία κρατικών δεδομένων και πληροφοριών από τυχών κακόβουλες προσπάθειες κυβερνοεπιθέσεων.

Πριν από λίγες μέρες οι τούρκοι χάκερς χάκαραν την ιστοσελίδα της ΕΥΠ.

Το 2017 είδε το φως υπόθεση υποκλοπής δεδομένων εκατοντάδων email από το προσωπικό ταχυδρομείο της Εισαγγελέως Ελένης Λοιζίδου. To 2015 επιτήδειοι κατάφεραν να ελέγξουν τον λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook.
το είδαμε pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου