Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Μεσαίωνας στην Τουρκία: "Παντρέψου τον βιαστή σου" με τον νόμο

Ένας νέος νόμος που θα επιτρέπει στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν τα θύματά τους, πρόκειται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο στην Τουρκία.

Το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο που πολλοί το αποκαλούν "παντρέψου-τον-βιαστή-σου", έχει προκαλέσει την οργή όσων μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής, την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει, υποστηρίζουν ότι δεν νομιμοποιεί μόνο τον παιδικό γάμο και τον βιασμό, αλλά ακόμη "κλείνει τα μάτια" σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.





Ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε προταχθεί στην Τουρκία - και καταρριφθεί με πάταγο το 2016, έπειτα από εθνική και παγκόσμια κατακραυγή- σύμφωνα με το οποίο, ο νόμος θα "συγχωρούσε" τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή "χρήση βίας".

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι ένας τέτοιος νόμος θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας για την παιδική κακοποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε πράξεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης.

Νομοθεσίες τύπου "Παντρέψου-τον-βιαστή-σου" εντοπίζονται σε χώρες όλου του κόσμου και εφαρμόζονται στο όνομα της προστασίας της "τιμής" της οικογένειας.

"Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων", δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.


"Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία", συμπλήρωσε.

"Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη", κατέληξε η Suad.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται "ενάντια στη φύση".

"Δεν μπορείς να βάλεις τη γυναίκα και τον άντρα στην ίδια θέση. Αυτό πηγαίνει κόντρα στη φύση", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Επομένως τέτοιου είδους νομοσχέδιο, υπό την εξουσία ενός ηγέτη με αυτές τις πεποιθήσεις, δεν προκαλούν έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου