Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Δυτική Μακεδονία: Ανεργία και φτώχεια φέρνει η απολιγνιτοποίηση

Μελέτη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου αποτιμά τις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων και των ΑΗΣ.

Βαρύ θα είναι το τίμημα της απολιγνιτοποίησης που θα πληρώσει η δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με μελέτη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κι αυτό ενώ ήδη η περιοχή πλήττεται από την κρίση σε όλους τους τομείς, περισσότερο απ΄ ότι όλες οι άλλες περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε 1 εκατ. ευρώ μείωσης της τελικής ζήτησης του κλάδου των ορυχείων και της ενέργειας που θα επιφέρει η παύση λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων και των ΑΗΣ στη Δυτική Μακεδονία, από την τοπική οικονομία θα αφαιρούνται επιπλέον 0,222 εκατ. ευρώ, θα χάνονται 5 θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά θα χάνουν 0,216 εκατ. ευρώ από εισοδήματα.

Η οικονομική κρίση ήδη έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία στη δυτική Μακεδονία. Από το 2011 μέχρι το 2018 ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε κατά 5,8%. Πλέον η πυκνότητα του πληθυσμού της περιφέρειας ανέρχεται σε 29,2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατατάσσοντας την περιφέρεια ως την πιο αραιοκατοικημένη της χώρας και μια από τις πιο αραιοκατοικημένες στην Ε.Ε. Ηδη η περιοχή εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας (βρίσκεται στην 263η θέση μεταξύ των 268 ευρωπαικών περιφερειών) και το κλίμα θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων και των ΑΗΣ. Από το 2011 μέχρι και το 2018 το ΑΕΠ της περιφέρειας μειώθηκε κατά 16,8%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απολιγνιτοποίηση θα φέρει την άμεση απώλεια περίπου 4.000 θέσεων εργασίας, αφού τόσοι ήταν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των εξορύξεων άνθρακα και λιγνίτη το 2018. Παράλληλα μεγάλος κίνδυνος απώλειας της εργασίας υπάρχει άμεσα και για τους 4.129 εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα. Αλλωστε ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί το 33,8% της τοπικής οικονομίας.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον στη δυτική Μακεδονία οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίησή της. Πλέον ο κίνδυνος φτώχιας αγγίζει το 24,8% των κατοίκων της περιφέρειας, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας...
το είδαμε ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου