Όλοι ξέρουμε τον κανόνα των 5’’, όπου λέει πως εάν ένα φαγητό πέσει κάτω και παραμείνει στο πάτωμα για λιγότερο από 5’’, μπορεί να καταναλωθεί.
Το πιο πιθανό είναι να έχεις χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο κανόνα όταν σου έπεσε κάτω το αγαπημένο σου μπισκότο σοκολάτας, αλλά είμαστε σίγουροι πως κατά βάθος ήξερες πως δεν κάνεις το σωστό… Κι όμως οι επιστήμονες της NASA επιβεβαιώνουν τώρα αυτόν τον κανόνα… αλλά βάζουν και μερικές προϋποθέσεις!
«Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας και επιφάνειας. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα, δηλαδή 67 φορές πιο αργά από ένα μέσο σαλιγκάρι. Οπότε, με το που πέσει οποιοδήποτε φαγητό στο πάτωμα, αρχίζουν να ξεπηδούν μικρές ποσότητες βακτηρίων», εξήγησαν οι μηχανικοί της NASA, Μαρκ Ρόμπερ και Μάικ Μίχαμ, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «The Quick and the Curious» στο Science Channel. Ωστόσο, αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ένα τρόφιμο που βρίσκεται σε πάτωμα με υγρασία για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, συγκεντρώνει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί από κάτω, σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως μεγάλη σημασία έχει και η επιφάνεια που θα πέσει το οποιοδήποτε τρόφιμο. Για παράδειγμα, τα χαλιά, σύμφωνα με τη NASA, αλλά και έρευνα του πανεπιστημίου του Άστον στο Μπέρμιγχαμ, μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά με το «γυμνό» πάτωμα.
Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα πέσει το αγαπημένο σου φαγητό κάτω, μην βιαστείς να το πετάξεις… αλλά βιάσου να το φας!
«Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας και επιφάνειας. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα, δηλαδή 67 φορές πιο αργά από ένα μέσο σαλιγκάρι. Οπότε, με το που πέσει οποιοδήποτε φαγητό στο πάτωμα, αρχίζουν να ξεπηδούν μικρές ποσότητες βακτηρίων», εξήγησαν οι μηχανικοί της NASA, Μαρκ Ρόμπερ και Μάικ Μίχαμ, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «The Quick and the Curious» στο Science Channel. Ωστόσο, αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ένα τρόφιμο που βρίσκεται σε πάτωμα με υγρασία για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, συγκεντρώνει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί από κάτω, σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως μεγάλη σημασία έχει και η επιφάνεια που θα πέσει το οποιοδήποτε τρόφιμο. Για παράδειγμα, τα χαλιά, σύμφωνα με τη NASA, αλλά και έρευνα του πανεπιστημίου του Άστον στο Μπέρμιγχαμ, μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά με το «γυμνό» πάτωμα.
Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα πέσει το αγαπημένο σου φαγητό κάτω, μην βιαστείς να το πετάξεις… αλλά βιάσου να το φας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου