Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Το Ηθικό Πλεονέκτημα των Μεταρρυθμίσεων και η Μεγάλη Έκπληξη που μας περιμένει

Ο βομβαρδισμός από αριθμούς και Μακροοικονομικούς Δείκτες παρατηρημένα δεν είναι τελικά η ουσία των διαπραγματεύσεων που άφωνοι σχεδόν παρακολουθούμε τα τελευταία 6,5 χρόνια.

Η ουσία πάντοτε ήταν τα δικαιώματα της χώρας. Τα ηθικά της ερείσματα στην πραγματικότητα.

Εκεί λαμβάνει χώρα η πραγματική μάχη και κρίνεται στο τέλος της ημέρας στην επικοινωνία που διεξάγεται μέσω δηλώσεων και δελτίων τύπου αλλά και μηνυμάτων μέσω διαδικτύου.

Γιατί όμως η επικοινωνία είναι σημαντικότερη από την ουσία των αριθμών? Διότι πολύ απλά αυτό είναι που εξασφαλίζει την αποδοχή των εκάστοτε μέτρων προς εφαρμογή χωρίς κάποια μαζική αντίδραση.

Η Ελλάδα, λοιπόν, πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς το ηθικό έρεισμα του δικαιωμένου ηθικά. Οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Ελληνική Κοινωνία δεν αντιμετωπίζονται ακόμη ως δικαιωμένη προσπάθεια, αλλά περισσότερο ως δικαιολογημένο αντίτιμο των αμαρτιών της Ελληνικής Κοινωνίας για το άσωτο παρελθόν της.

Η μόνη οδός δικαίωσης με επικοινωνιακούς όρους θα ήταν η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έδειχναν στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν αφεθεί πλέον πίσω και δεν σκοπεύουμε να τα επαναλάβουμε. Αυτό άλλωστε μας λένε και οι ίδιοι…

Είναι όμως έτσι? Οι μεταρρυθμίσεις ασφαλώς και αποτελούν αναγκαιότητα και σίγουρα θα έδιναν σοβαρή Οικονομική ώθηση στη χώρα να βγει από το τέλμα, το οποίο βιώνουμε όλοι. Το ερώτημα και το μεγάλο στοίχημα ταυτόχρονα είναι το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα άλλαζαν στάση και δεν θα απαιτούσαν - όπως ακούστηκε τελευταία - πλεονάσματα του 3,5% επί 10 ολόκληρα χρόνια, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατον να επιτευχθεί.

Τι θα έκαναν αν καταφέρναμε να αλλάξουμε λοιπόν? Εκεί ίσως κρύβεται η μεγαλύτερη έκπληξη της δεκαετίας!!!

Εκείνη την υποθετική ημέρα που θα ανακοινώναμε ως χώρα πως όλες οι αλλαγές νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν ίσως ανακαλύπταμε πως η Ευρώπη ακόμη δεν στέκεται στο ύψος των αξιών και των οραμάτων με τα οποία ενέπνευσε για 50 χρόνια το αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό Όραμα.

Εκείνη την ημέρα ίσως ανακαλύπταμε ότι τελικά τα οικονομικά συμφέροντα και η Γεωστρατηγική ισχύς είναι το πραγματικό διακύβευμα. Πιθανότατα θα ανακαλύπταμε πως μετά την κατάρριψη του ηθικού μας μειονεκτήματος η στάση δεν αλλάζει ριζικά και υπάρχουν άλλα κριτήρια για την αξιοπρεπή μας αντιμετώπιση.

Μέχρι τότε, όμως, κάθε φορά που οι Ελληνικές αντιπροσωπείες κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παίζουν αντιμέτωπες με το ηθικό μειονέκτημα της μη εφαρμογής Μεταρρυθμίσεων.

Στην πράξη ο μόνος τρόπος και τελικά ίσως ο μόνος σκοπός της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα θα είναι η ανακάλυψη των πραγματικών προθέσεων των Ευρωπαϊκών Ηγεσιών: Η φανέρωση της πραγματικής βάσης του Ευρωπαϊκού Οράματος, αφού θα έχουν πέσει τα προσχήματα.
το είδαμε macroskopio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου