Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Tραμπ «πάγωσε» την ομογένεια (Άρθρο)

Με αγωνία παρακολουθεί η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τις πολιτικές εξελίξεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το κεραμίδι που έκατσε βαρύ στο κεφάλι των ομογενών και ιδιαιτέρα αυτών που έχουν ρίζες από την Κύπρο, έχει όνομα. Λέγεται Michael Flynn και θα είναι εκτός εντυπωσιακού απροόπτου, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Η αλήθεια είναι πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ομογένειας των ΗΠΑ, υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ με βασικό επιχείρημα ότι είναι ένας επιτυχημένος businessman που θα καθοδηγήσει το καράβι με επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά στα καυτά ελληνικά ζητήματα – ανάμεσα τους το Κυπριακό, το Σκοπιανό, αλλά και η ελληνική οικονομία, θέματα για τα οποία πασχίζει εδώ και χρόνια η ομογένεια, οι υποστηρικτές του Τραμπ έλεγαν πριν τις εκλογές με βεβαιότητα πως ο υποψήφιος… (τότε) πρόεδρος, θα τα διευθετήσει όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι άγνωστο αν είχε ή έχει στο νου του τα ελληνικά ζητήματα ο νέος πρόεδρος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η προϊστορία του κόμματος με το οποίο εξελέγη, δεν είναι και τόσο θερμή για τις ελληνικές θέσεις.

Αν συγκρίνουμε την τακτική των δυο κομμάτων που κυριαρχούν στο αμερικανικό πολιτικό προσκήνιο, θα δούμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα – έστω και σε επίπεδο υποσχέσεων ή έμμεσων προωθήσεων, έχει ασχοληθεί πολύ περισσότερο με τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα.

Το παρελθόν των Ρεπουμπλικανών δεν έχει να μας αναδείξει κάτι ενδιαφέρον σε επίπεδο διεκδίκησης των ελληνικών θέσεων.

Είναι γεγονός πως επιφανείς Ελληνοκύπριοι, βρέθηκαν μπροστάρηδες στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ! Σίγουρα η επιλογή Flynn έχει σκορπίσει έντονα μηνύματα ανησυχίας σε μια εποχή που το Κυπριακό βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο συζητήσεων από την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα έργα και τον βίο του κυρίου Flynn, να πω απλά πως η εταιρία του έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κατά καιρούς από Τούρκους λομπίστες για να υποστηρίξει τις θέσεις τους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίνει νερό στο όνομα του και τον θεωρεί ως τον δικό του άνθρωπο στις ΗΠΑ.

Κι όλα αυτά στο περιθώριο των όσων υποσχόταν προεκλογικά ο κύριος Τραμπ περί πάταξης του βρωμερού πολιτικού συστήματος και των προσώπων που κυριαρχούν κάνοντας δουλειές κάτω από το τραπέζι.

Ο γεννημένος το 1958, πρώην Στρατηγός, παρουσιάζεται από μέρος του αμερικανικού τύπου ως η επιλογή Trump για να γεφυρώσει τις διαφορές με τη Ρωσία, έχοντας την στάμπα του Ρωσόφιλου.

Περί της ταμπακιέρας που μας αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, περί των δεσμών του με το καθεστώς της Τουρκίας, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία αναφορά, αλλά σίγουρα το παρελθόν του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως και να έχει οι ομογενείς το φυσάνε και δεν κρυώνει με την συγκεκριμένη επιλογή η οποία μάλλον δεν πρέπει να είχε χειρότερη έκδοση για ένα τόσο σημαντικό πόστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου