Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

«Ανάσα ζωής» τα επενδυτικά σχέδια της Μόσχας για την Ελλάδα

«Μεγάλες μπίζνες» θέλουν οι Ρώσοι επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην βόρεια Ελλάδα από όπου πιθανόν θα διέλθει ο αγωγός «τουρκικό ρεύμα», και η Ελλάδα σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο παίζει το πλέον καθοριστικό ρόλο διότι συνδέει το έργο αυτό με την ΕΕ.

Σήμερα και αύριο στην Αθήνα πραγματοποιείται άκρως σημαντική συνεδρίαση της ρωσο-ελληνικής διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονική-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών και όλα τα θέματα είναι «ανοικτά» .

Συμμετέχουν από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός μεταφορών Maxim Sokolov, και από ελληνικής ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδας.

Την παραμονή της συνάντησης, ο Ρώσος υφυπουργός μεταφορών S. Aristov είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, με στενή συνεργασία σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, ο τομέας της οικονομίας αλλά και στην ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Ρωσία.

«Παρά τις σχετικά δύσκολες συνθήκες, οι Ρώσοι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά, και θέλουν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες υποβολής προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα. Όπως τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή λιμανιού, αεροδρομίου, και σιδηροδρομικών υποδομών, σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, και «Εγνατία οδό», την σιδηροδρομική εμπορευματική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης Μπουργκάς στη Βουλγαρία, και στην υλοποίηση γραμμή κρουαζιέρας που θα περιλαμβάνει μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και ελληνικά λιμάνια». είπε ο Aristov στο ρωσο-ελληνικό φόρουμ .

Ο αυτοκινητόδρομος, «Εγνατία οδός » είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, και διέρχεται μέσα από τη Βόρεια Ελλάδα έως τα τουρκικά σύνορα και μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος.

Η ιδιωτικοποίηση της οδού αυτής ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Η Ρωσία υπολογίζει και για την έναρξη νέων έργων στον τομέα της ενέργειας.

Στις αρχές του 2017 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκικό ρεύμα».

Ο αγωγός αυτός θα διέλθει πιθανόν από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αν η Ρωσία λάβει πρώτα εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις, και δεν θα πολιτικοποιήσουν το θέμα της επέκτασης του αγωγού αυτού στην ΕΕ», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «για περισσότερα από 20 χρόνια, η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων προς την Ελλάδα, παρέχοντας το 60% της ζήτησης σε φυσικό αέριο και πάνω από το 15% των αναγκών της σε πετρέλαιο. Πρόσθετες προοπτικές για την εντατικοποίηση της συνεργασίας θα προκύψει σε σχέση με την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας της 10ης Οκτωβρίου για τον «Turk Stream», ο οποίος φυσικά προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση της Ελλάδας», κατέληξε ο ίδιος.

Οι Ρώσοι επιζητούν εναγωνίως την αποκατάσταση του προηγούμενου κύκλου εργασιών με την Ελλάδα που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων στον τομέα των τροφίμων, στα γαλακτοκομικά και τα ψάρια .

Η Ρωσία ενδιαφέρεται από την εμπειρία της Ελλάδος στην καλλιέργεια οπωροφόρων δένδρων, καθώς και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ιδίως στις νότιες περιοχές της Ρωσίας.

Υπενθυμίζουμε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Τα «πάνω κάτω»! Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανοίγει για την Ρωσία παρακάμπτοντας το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια!) από τον Φεβρουάριο του 2016, με το οποίο σαφώς επιβεβαιωνόμαστε για μια φορά ακόμη για την προσπάθεια αναβίωσης της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, από την συμφωνία της περιφέρειας Αλεξανδρούπολης με το ρωσικό κράτος που θέλει να «σβήσει» από το χάρτη τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου , τα οποία τόσο πολύ επιθυμούν οι γείτονες μας να «ελέγξουν» πλήρως.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι, το οποίο επιτρέπει το διεθνές εμπόριο «παρακάμπτοντας» ολοκληρωτικά τα τουρκικά Δαρδανέλια και τον Βόσπορο.

Πρόκειται για κίνηση «ματ» από το Κρεμλίνο που θα φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο. Τονίζεται ότι οι Ρώσοι ήρθαν χθες με τα πολεμικά πλοία τους στην περιοχή μας για να μείνουν πολύ μεγάλο διάστημα και όχι για να φύγουν, όπως νομίζουν ορισμένοι . Αυτός ήταν ο στόχος άλλωστε αυτού του έθνους από την εποχή της Τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου