Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Σε κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία κλήθηκαν να διαγωνιστούν για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Eξετάσεων.

Συγκεκριμένα, παράγραφοι από το βιβλίο «Πρακτική φιλοσοφία» του Παπανούτσου είναι το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα είναι: «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας».

Οι μαθητές, εκτός από τις ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, κλήθηκαν να αναπτύξουν «μια ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή» στις οποίες θα έπρεπε να εκθέσουν:
α) «τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε» και
β) «την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής
δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, τα θέματα ήταν βατά και δεν δυσκόλεψαν τους υποψήφιους. Ειδικότερα, η άσκηση κατανόησης του κειμένου χαρακτηρίζεται βατή, ενώ «κλασικές» για τους διαβασμένους υποψήφιους είναι οι ερωτήσεις θεωρίας και οι λεξικολογικές ασκήσεις. Τα δύο ερωτήματα της έκθεσης δεν πρέπει να αιφνιδίασαν τους υποψήφιους, αναφέρουν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές.

Τα θέματα ήταν κοινά τόσο για τους υποψήφιους του νέου συστήματος (είναι οι περισσότεροι και εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα) όσο και για εκείνους του παλιού (εξετάζονται σε έξι ). Οι θέσεις που διεκδικούν οι 103.366 υποψήφιοι είναι 69.985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου