Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Απίστευτο: Διέγραψε ολόκληρη την εταιρεία του με μια... λάθος γραμμή κώδικα

Την απίστευτη ιστορία ενός άνδρα, ιδιοκτήτη εταιρείας web hosting (φιλοξενίας ιστοσελίδων) που διέγραψε κατά λάθος κάθε στοιχείο για την ύπαρξη της εταιρείας του μαζί με τους ιστοτόπους τους οποίους διαχειριζόταν για λογαριασμό των πελατών του, παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent.

Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο, ο Marco Marsala είδε την επιχείρησή του να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια του όταν έδωσε κατά λάθος εντολή στον υπολογιστή του να διαγράψει τα πάντα στους server του, με αποτέλεσμα να σβηστεί κάθε ίχνος της εταιρείας του, σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Ο κ. Marsala έγραψε σε ένα forum ειδικών για server για το πρόβλημά του, εξηγώντας πώς μπερδεύτηκε και χρησιμοποίησε τον καταστροφικό κώδικα στο δικό του σύστημα και ζητώντας τη συμβουλή τους για να ανακτήσει τα χαμένα δεδομένα του. Ωστόσο, όλοι σχεδόν οι ειδήμονες του φόρουμ τον διαβεβαίωσαν ότι η ζημιά είναι μόνιμη και ότι αυτή η λάθος γραμμή κώδικα του στοίχισε τη δουλειά πολλών ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, ο προβληματικός κώδικας ήταν ο «rm -rf», ένα βασικό απόσπασμα κώδικα που διαγράφει οτιδήποτε του ζητήσεις. Το «rm» δίνει εντολή στον υπολογιστή να προβεί σε κατάργηση δεδομένων, το «r» διαγράφει τα πάντα μέσα σε έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενώ το «f» σημαίνει «force» και ουσιαστικά λέει στο σύστημα να αγνοήσει τις συνηθισμένες προειδοποιήσεις που συνοδεύουν τη διαγραφή αρχείων.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα κώδικα χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαγραφή όλων των περιεχομένων σε συγκεκριμένες θέσεις του υπολογιστή, οι οποίες ορίζονται επίσης με κώδικα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, εξαιτίας ενός σφάλματος στην πληκτρολόγηση ενός προηγούμενου τμήματος του κώδικα από τον Marsala, δεν προσδιορίστηκε συγκεκριμένη θέση-στόχος με αποτέλεσμα να διαγραφούν όλα τα δεδομένα από τον υπολογιστή.

Ο κ. Marsala επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο λανθασμένος κώδικας διέγραψε και όλα τα backup που είχε δημιουργήσει σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, καθώς ήταν συνδεδεμένοι στον υπολογιστή του.

«Λυπάμαι πολύ αλλά η επιχείρησή σου είναι πλέον νεκρή», έγραψε στον άτυχο προγραμματιστή ένας χρήστης στο forum, επισημαίνοντάς του ότι ακόμα κι αν παραδώσει αμέσως τους δίσκους του στην καλύτερη εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, πιθανόν να μην μπορεί να κάνει τίποτα για να τον βοηθήσει.

«Ακόμα κι αν μπορεί να κάνει κάτι, το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο και οι εργασίες τόσο χρονοβόρες, ώστε η εταιρεία σου δύσκολα θα ανακάμψει», συμπλήρωσε ο χρήστης, συμβουλεύοντας τον Marsala να βγει από το συγκεκριμένο forum και να μπει σε ένα με... δικηγόρους, ώστε να προλάβει τις μηνύσεις που θα δεχθεί από τους πελάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου