Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πλοία και αερόστατα στέλνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο

Την βούλησή τους να εμπλακούν με εναέρια και πλωτά μέσα, αλλά και με προσωπικό, στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, εξέφρασαν οι ΗΠΑ προς την Αθήνα, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πίεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας και να προχωρήσουν νοτιότερα της Ικαρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, Μιχ. Διάμεση, τόσο για την προσωπική πίεση που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Τουρκίας να συναινέσει στην προώθηση της νατοϊκής επιχείρησης και στα Δωδεκάνησα, όσο και για το ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν και πρακτικά στη νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Οι Αμερικανοί προτίθενται να συνεισφέρουν αρχικά με ένα πλοίο που θα συμμετάσχει στις νατοϊκές περιπολίες, ενώ στην προσφορά περιλαμβάνεται και η παραχώρηση αεροστάτων επιτήρησης, τα οποία θα ίπτανται αγκυροβολημένα σε ελληνικά νησιά, στραμμένα προς τις τουρκικές ακτές. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν εικόνα των πιθανών κινήσεων στις τουρκικές ακτές και θα αποστέλλουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία επιτήρησης που θα συγκεντρώνουν και στις τρεις πλευρές, την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δυνάμεις του Frontex.

Επίσης οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να παράσχουν και έμψυχο δυναμικό και, συγκεκριμένα, ομάδες στελεχών της Ακτοφυλακής τους (Coast Guard Teams), οι οποίες θα αναπτυχθούν πάνω στα σκάφη όλων των παρουσών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Frontex) «προκειμένου να διευκολύνουν τη συνεργασία των εμπλεκομένων».

Πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να είναι ιδιαιτέρως ενημερωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με τον κ. Λουτ μάλιστα να σχολιάζει την πολύ μικρή απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μέχρι χθες, στους δύο ενεργούς τομείς του Αιγαίου, τη Μυτιλήνη και την Χίος, έπλεαν μόνο τρία πλοία: το ολλανδικό «Van Amstel» στη Χίο, το γερμανικό «Bonn» στη Λέσβο, ενώ το βρετανικό «Fort Victoria» παρέμενε στο κεντρικό Αιγαίο.

Η δύναμη SNMG-2 αποτελείται συνολικά από μόλις πέντε πλοία (η φρεγάτα «Σαλαμίς» και το τουρκικό «Gokova» παρέμεναν χθες αγκυροβολημένα το πρώτο στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και το δεύτερο στη Σμύρνη), παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν επτά. 

Το γαλλικό «Commandant Bouan» αποχώρησε από το Αιγαίο, ενώ το καναδικό «Fredericton» συμμετέχει πλέον σε νατοϊκή επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται στη Βουλγαρία και δη στην περιοχή της Βάρνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου