Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

H Google θα πληρώσει 185 εκατ. δολάρια σε φόρους στη Βρετανία

Την καταβολή 185 εκατ. δολαρίων για φόρους στη Βρετανία συμφώνησε η Google, προκαλώντας επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, οι οποίοι μιλούν για μία «χατιρική» συμφωνία.

Τα τελευταία χρόνια η Google ήταν υπό πίεση για την πρακτική της να διοχετεύει τα περισσότερα από τα κέρδη της από Ευρωπαίους πελάτες μέσω της Ιρλανδίας στις Βερμούδες, όπου δεν καταβάλει φόρους για αυτά.

Το 2013 η εταιρεία αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά από έρευνα του Reuters σύμφωνα με την οποία η Google απασχολούσε εκατοντάδες πωλητές στη Βρετανία, παρότι ισχυριζόταν ότι δεν έκανε πωλήσεις στη χώρα, ένα βασικό στοιχείο για το φορολογικό καθεστώς της.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Google ανακοίνωσε ότι το ποσό των 185 εκατ. δολαρίων τα διευθετήσει τον έλεγχο της βρετανικής φορολογικής αρχής, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υπέβαλε χαμηλές φορολογικές δηλώσεις από το 2005. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η βάση υπό την οποία θα υπολογίζεται η μελλοντική φορολογία.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μία περίοδο που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να πατάξουν την πρακτική πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες μετατοπίζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό για να μειώσουν τη φορολογία τους. Ηδη οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ έχουν διερευνήσει τις ρυθμίσεις που εκμεταλλεύονται η Amazon και μία μονάδα της Fiat στο Λουξεμβούργο, η Apple στη Ιρλανδία και η Starbucks στην Ολλανδία.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, καλωσόρισε τη συμφωνία, αλλά η αντιπολίτευση δεν εντυπωσιάστηκε. Ο Τζον ΜακΝτάουελ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς κατέληξε στο συγκεκριμένο ποσό της συμφωνίας, το οποίο χαρακτήρισε ως σχετικά ασήμαντο, σε σύγκριση με αυτό που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου