Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε "αποθήκη ψυχών"

Ανησυχία προκαλεί το δημοσίευμα των «FT» που αναφέρει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη προσφύγων, ουσιαστικά υψώνοντας «τείχη» και εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να ανακόψουν τη ροή προσφύγων μέσω ΠΓΔΜ, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες στην Αθήνα ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση να βοηθηθεί η ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, η οποία στην πράξη απομονώνει την Ελλάδα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι οικονομικά αδύναμη και ήδη κατακλυσμένη από μετανάστες.

Η κίνηση να φραχθεί και να απομονωθεί (ringfencing) η Ελλάδα έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι φόβοι στην ΕΕ ότι η συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή να μπλοκάρει τη ροή μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ βοήθεια, απέτυχε να εκπληρώσει τον σκοπό της.


Την Παρασκευή τουλάχιστον 43 πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 17 παιδιών, πνίγηκαν όταν η ξύλινη βάρκα τους βυθίστηκε ανοιχτά δυο ελληνικών νησιών, κοντά στην Τουρκία.

Η νέα πολιτική θα μεταφέρει την πρώτη γραμμή της ΕΕ από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, που φοβόταν μια τέτοια κίνηση, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να γίνει «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη από πρέσβεις στην ΕΕ μετά την επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού Miroslav Cerar προς τους εταίρους, όπου γίνεται έκκληση για «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ «ώστε να αποφευχθεί συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα».

«Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν τη μέγιστη βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ για να ελέγξουν τα συγκεκριμένα σύνορα με απόσπαση αστυνομικών, παροχή εξοπλισμού και άλλα κατάλληλα μέτρα» έγραψε.


Σύμφωνα με τους «FT», η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματικών στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει πόσο προσωπικό και εξοπλισμό θα χρειαζόταν η ΠΓΔΜ για να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αν και η ΕΕ έχει προσφέρει στην ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια στο παρελθόν, αξιωματούχοι λένε ότι το νέο σχέδιο προχωρά ακόμη πιο πέρα, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα να διαχειριστεί τις αφίξεις και να σταματήσει «παράτυπους» μετανάστες στα σύνορά της.

Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στο Eurasia Group, δήλωσε: «Η πίεση είναι να χτιστεί τείχος ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς οι άλλες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Με αυτή την κίνηση οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά οδηγούν την Ελλάδα εκτός της Σένγκεν».

Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει στη στήριξη του Βερολίνου, ενώ άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις λένε ότι ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης εξετάζει την ιδέα.

Η προσφυγική κρίση έχει αποκτήσει χαρακτήρα επείγοντος μετά την αποτυχία των περισσότερων μέτρων που ελήφθησαν προηγουμένως από την ΕΕ, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με την Τουρκία και του σχεδίου να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής σε Ελλάδα και Ιταλία, που εν συνεχεία θα οδηγούσαν σε μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στην ΕΕ. Ως τώρα μόλις 331 μετεγκαταστάθηκαν.

Ο D. Tusk και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στον εαυτό τους προθεσμία έως τον Μάρτιο για να οργανώσουν ένα νέο σχέδιο. Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λειτουργική λύση εντός 6-8 εβδομάδων, η Συνθήκη Σένγκεν θα μπορούσε να καταρρεύσει. Προσωρινοί έλεγχοι έχουν ήδη επιβληθεί στα σύνορα Σλοβενίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η de facto απομάκρυνση της Ελλάδας από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ τέθηκε την προηγούμενη χρονιά, αφού η Αθήνα αποδείχτηκε ανεπαρκής στο να αντιμετωπίσει την άφιξη από θαλάσσης περισσότερων από 850.000 προσφύγων.


Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα εκνεύρισε τόσο το Βερολίνο όσο και τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα όμως συνεχώς επαναλάμβανε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, που δεν έδειξαν κανένα σημάδι μείωσης. Περισσότεροι από 35.000 έφτασαν μόνο φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το μπλοκάρισμα των προσφύγων στα βόρεια σύνορα με την ΠΓΔΜ θα είναι το πλέον σοβαρό μέτρο που έχει ληφθεί ως τώρα στην περίοδο της κρίσης. Θεωρητικά, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μπουν στην ΠΓΔΜ για να ζητήσουν άσυλο εκεί. Αλλά οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να αφήσουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν ώστε να ζητήσουν άσυλο από αλλού. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που περνούν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ κατευθύνονται σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία.

Η κίνηση θα αυξήσει την πίεση στο ήδη πιεσμένο σύστημα ασύλου της Ελλάδας, ενώ δυνητικά θα δημιουργήσει περισσότερα νομικά προβλήματα. Το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι το ελληνικό σύστημα ήταν «υποβαθμισμένο». Αυτή η απόφαση ουσιαστικά απαγόρευσε στις χώρες της ΕΕ να επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αν αυτή ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής, όπως όριζαν οι κανόνες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου