Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η απίστευτη ιστορία του δισεκατομμυριούχου Howard Schultz των Starbucks

Τριάντα χρόνια πριν, o Howard Schultz μπήκε στην επιχείρηση του καφέ με έναν και μόνο στόχο: να αναπτύξει μια προσωπική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του καφέ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Starbucks, μιας από τις πιο αγαπημένες μάρκες καφέ στον κόσμο, αξίας τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν είχε μια εύκολη διαδρομή προς την κορυφή...

Πώς ο Schultz, ο οποίος προήλθε από μια φτωχή οικογένεια του Μπρούκλιν, ξεπέρασε τις αντιξοότητες και μετέτρεψε ένα γραφικό καφενείο στο Σιάτλ στην μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στη Γη; Δείτε παρακάτω!

Ο Schultz γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1953, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε: «Όσο μεγάλωνα πάντα είχα το συναίσθημα ότι ζούσα στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήξερα ότι οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του «φράκτη» είχαν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερα χρήματα και πιο χαρούμενες οικογένειες. Και για κάποιο λόγο, δεν ξέρω γιατί και πώς, αλλά ήθελα να καταφέρω να περάσω κι εγώ στην απέναντι μεριά και να καταφέρω να πετύχω κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μπορεί πλέον να φοράω κοστούμι και γραβάτα αλλά ποτέ δεν ξεχνώ από που προέρχομαι».


Βίωσε τη φτώχεια σε νεαρή ηλικία. Όταν ο Schultz ήταν 7 χρονών, ο πατέρας του έσπασε τον αστράγαλό του, ενώ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού. Εκείνη την εποχή, ο πατέρας του δεν είχε ασφάλιση υγείας, δεν πήρε αποζημίωση και η οικογένεια του έμεινε χωρίς εισόδημα.


Στο γυμνάσιο, ο Schultz έπαιζε ποδόσφαιρο και κέρδισε μια αθλητική υποτροφία στο Βόρειο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Μέχρι τη στιγμή που ο Schultz άρχισε το κολέγιο, αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο να παίξει ποδόσφαιρο. Για να πληρώσει για το σχολείο, ανέλαβε διάφορες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας ως μπάρμαν και περιστασιακά πουλούσε το αίμα του.


Μετά την αποφοίτησή του το 1975, ο Schultz δούλεψε στο πρόγραμμα κατάρτισης πωλήσεων της Xerox. Μετά από τρία χρόνια έφυγε για να βρει δουλειά στη Hammarplast, μια επιχείρηση οικιακών ειδών που ανήκει σε μια σουηδική εταιρεία με την επωνυμία Perstorp.


Εκεί, ο Schultz έγινε αντιπρόεδρος, γενικός διευθυντής και ηγέτης μιας ομάδας πωλητών από το γραφείο στη Νέα Υόρκη. Ήταν στην Hammarplast όταν συνάντησε για πρώτη φορά τα Starbucks. Το καφέ είχε μερικά καταστήματα στο Σιάτλ και του τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι παρήγγειλαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό από καφετιέρες.


Προβληματισμένος ο Schultz ταξίδεψε στο Σιάτλ για να συναντήσει τους τότε ιδιοκτήτες της εταιρείας, τους Gerald Baldwin και Gordon Bowker. Εντυπωσιάστηκε από το πάθος των εταίρων και το θάρρος τους στην πώληση ενός προϊόντος που θα έχει απήχηση μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που ήταν λάτρεις του γκουρμέ καφέ.


Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε 29χρονος έπεισε τον Baldwin να τον προσλάβει ως διευθυντή επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και marketing. Εκείνη την εποχή, τα Starbucks είχαν μόνο τρία καταστήματα, αλλά πουλούσαν κιλά καφέ για χρήση στο σπίτι, ανέφερε ο Schultz.


Η καριέρα του Schultz και η μοίρα των Starbucks, άλλαξαν για πάντα όταν η εταιρία τον έστειλε σε μια διεθνή έκθεση οικιακών ειδών στο Μιλάνο. Ενώ περπατούσε στην πόλη, συνάντησε πολλά μπαρ εσπρέσο όπου οι ιδιοκτήτες γνώριζαν τους πελάτες τους με το όνομά τους και σέρβιραν καπουτσίνο και latte καφέ. Ο Schultz τότε κατάλαβε πόσο προσωπική μπορεί να γίνει η σχέση των ανθρώπων με τον καφέ.


Ο Schultz πέρασε δύο χρόνια μακριά από τα Starbucks, εντελώς επικεντρωμένος στο άνοιγμα της δικής του εταιρείας καφέ, της Il Giornale που αναπαρήγαγε την κουλτούρα του καφέ που είχε δει στην Ιταλία. Τον Αύγουστο του 1987, το Il Giornale αγόρασε τα Starbucks για 3,8 εκατ. δολ. και ο Schultz έγινε διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Corporation. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν έξι καταστήματα.


Η Αμερική αμέσως λάτρεψε τα Starbucks. Το 1992, η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο. Τα 165 καταστήματά της, απέφεραν 93 εκατομμύρια δολ. έσοδα το εν λόγω έτος. Μέχρι το 2000 τα Starbucks είχαν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 3.500 καταστημάτων με 2,2 δισεκατομμύρια δολ. ετήσια έσοδα.


Καθώς τα Starbucks συνεχίζουν να αυξάνονται, έχουν τώρα ετήσιες πωλήσεις άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολ. Η περιουσία του Schultz υπολογίζεται στα 3 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου