Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια στα φαρμακεία των Τρικάλων

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται εδώ κι αρκετούς μήνες σε πολλά εμβόλια στα φαρμακεία των Τρικάλων. 

Εμβόλια που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι ανύπαρκτα, οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου κι έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν φαρμακείο που να διαθέτει το εμβόλιο που πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους και στο τέλος οι παιδίατροι αναγκάζονται να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις. .

Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων. Μία κατάσταση που αποτελεί τη γενική εικόνα που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Οι ελλείψεις υπάρχουν σε συγκεκριμένα εμβόλια και πλέον σε όλη τη χώρα είναι ελάχιστα τα φαρμακεία που τα διαθέτουν.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς εδώ κι αρκετούς μήνες εμφανίζονται ελλείψεις σε βασικά εμβόλια που υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τα παιδιά. Την κατάσταση αυτήν επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Μάνος ο οποίος μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση αυτήν δεν πάει άλλο. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να κοιτάξουν πως θα λυθεί. Δεν είναι κατάσταση αυτή να τρέχουν οι γονείς από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το εμβόλιο. Με τις ελλείψεις αυτές δημιουργείται πρόβλημα σε όλο το εμβολιαστιακό πρόγραμμα των παιδιών καθώς τα εμβόλια γίνονται με μία σειρά».

Αιτίες

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο η κατάσταση ξέφυγε κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, σε ό,τι αφορά στα εμβόλια. Κατά τον ίδιο ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στην έλλειψη είναι και τα capital controls καθώς πολλοί γονείς υπό το φόβο της έλλειψης έσπευσαν να προμηθευτούν πολλές δόσεις των εμβολίων που ήταν προγραμματισμένες να κάνουν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη στην αγορά. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες προμηθεύουν φάρμακα με το σταγονόμετρο στην Ελλάδα οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Εμβόλια σε έλλειψη


Πλέον ελλιπής είναι ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη, ενώ τεράστια προβλήματα επάρκειας διαπιστώνονται και στα τετραδύναμα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας, στα πενταπλά, της ηπατίτιδας Α, το τετραπλό Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας-Ανεμοβλογιάς και το τετραδύναμο διφθερίτιδας-κοκίτη-τετάνου-πολιομυελίτιδας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα εμβόλια των οποίων παρατηρείται έλλειψη στην αγορά και για αρκετά εξ αυτών δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα.

  • Pentavac
  • Tetravac
  • Infanrix
  • Infarix – tetra
  • Boostrix – polio
  • Meningitec
  • Priorix
  • Priorix terra
  • Havrix
  • Varilrix

Εκπρόσωποι φαρμακευτικών αποδίδουν τις ελλείψεις των εμβολίων στη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ αναμένονται ορισμένες έκτακτες εισαγωγές.


Οδύσσεια

Για του λόγου του αληθές αναζητήσαμε το tetravac στα φαρμακεία της πόλης. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι είναι σε έλλειψη και δεν γνωρίζει κανείς πότε θα έρθει κι αν. Η αναζήτηση δεν έγινε σε ένα αλλά σε περισσότερα από 7 φαρμακεία και η απάντηση που πήραμε ήταν η ίδια. Μάλιστα σε συζητήσεις που είχαμε με γονείς μας ανέφεραν ότι είναι χαμένος κόπος η αναζήτηση καθώς οι ίδιοι δεν περιορίστηκαν μόνο στα Τρίκαλα αλλά αναζήτησαν το εμβόλιο και σε άλλες πόλεις και χωριά. «Πρέπει να έχεις πολύ τύχη για να βρεις το εμβόλιο» μας είπε χαρακτηριστικά μία μαμά.

Ζητά παρεμβάσεις ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Με κατεπείγουσα επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει τις σοβαρές ελλείψεις σημαντικών εμβολίων από την αγορά και ζητά παρεμβάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος.

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι «έχουμε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει τις ελλείψεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς» και το οποίο επιτείνεται από τη μεγάλη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια, καθώς και την ένταξη σε αυτήν της δαπάνης των εμβολίων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, και ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Μακρυγιάννης, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή, ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας «προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς η έλλειψη εμβολίων πλήττει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα μικρά παιδιά».

Λύση τις επόμενες μέρες

Να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μετά από συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, η πολιτική ηγεσία ήρθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το προσωρινό πρόβλημα παραγωγής -στο οποίο οφείλεται η έλλειψη των σκευασμάτων στη χώρα μας- αντιμετωπίζεται και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες μέρες.

Της Βιβής Μαργαρίτη
Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου