Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

H Ελλάδα στο πρωτοσέλιδο των NY Times: Δέχθηκε άγρια λιτότητα με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους

Με κεντρική φωτογραφία τις ουρές ντροπής των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα 120 ευρώ της σύνταξής τους, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η ελληνική πρόταση αποδέχεται τη λιτότητα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους».

Την ώρα που διαρρέουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιέχει η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας «υποτάχθηκε στις απαιτήσεις για όρους σκληρής λιτότητας, τους οποίους είχε καλέσει να απορρίψουν στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, όπως αύξηση της φορολογίας και διάφορα μέτρα περικοπής του κόστους των συντάξεων», σχολιάζουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

«Ωστόσο», επισημαίνουν, «ο κ. Τσίπρας έκανε αίτηση για ένα τριετές δάνειο διάσωσης αξίας περίπου 53,5 δισ. ευρώ και ζήτησε από τους δανειστές να δεσμευθούν πως θα συζητήσουν την αναδιάρθρωση του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας».

Παράλληλα, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα σχολιάζει πως πλέον, «ο Τσίπρας φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος αναφορικά με την ανακούφιση του χρέους», καθώς «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε επιτέλους την Πέμπτη λίγο χώρο, παραδεχόμενος ότι “η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι είναι δυνατή χωρίς ένα κούρεμα”».

Οι δημοσιογράφοι των New York Times αναφερόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποσπάσει στήριξη- εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία, αναφέρουν πως «πολλά εξαρτώνται από την ικανότητά του να πείσει τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, ώστε να στηρίξουν το πακέτο το οποίο ουσιαστικά ήταν ανάθεμα σε πολλούς από αυτούς μέχρι και την τελευταία εβδομάδα».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε αν αυτή η προοπτική διάσωσης θα είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες συμφωνίες, στο να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα με αντάλλαγμα την κάποια ανακούφιση του χρέους». Αλλωστε, «αυτό που κόβει την ανάσα» αναφορικά με την Ελλάδα, είναι «στο πώς μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει ολόκληρη η δυναμική στην ελληνική κρίση, από τις αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις για μετατροπή της σε Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων, σε μια φρέσκια αισιοδοξία για βάση για συμφωνία».

Κατά τους Times της Νέας Υόρκης, «το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η έκδηλη αλλαγή που αντικατοπτρίζεται στη νέα πολιτική αποφασιστικότητα στο να καταλήξει σε συμφωνία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Σε αυτό το σημείο, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι παραθέτουν τις δηλώσεις του Mujtaba Rahman, του επικεφαλής στην Ευρώπη του Eurasia Group: «Το πακέτο κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μας σπρώχνει πιο κοντά σε μια συμφωνία. Το ερώτημα είναι τώρα αν οι Ελληνες στην πραγματικότητα θα εγκρίνουν κάποια μέτρα, περνώντας τα από το Κοινοβούλιο μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται ότι απαιτούν κάποιοι Γερμανοί αξιωματούχοι».

Πάντως, οι δημοσιογράφοι Λιζ Αλντερμαν και Τζέιμς Κάντερ, που υπογράφουν και το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, επισημαίνουν ότι χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγεκλα Μέρκελ επανέλαβε δημόσια από το Σαράγιεβο όπου βρέθηκε την άρνηση της Γερμανίας να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, είτε διαγράφοντας ένα μέρος του, είτε επεκτείνοντας περαιτέρω τη διάρκεια αποπληρωμής του. Βέβαια, η κα Μέρκελ, σχολιάζουν, βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στην πολιτική της καριέρα. Πρέπει να εξισορροπήσει τις ελληνικές απαιτήσεις με τον θυμό της γερμανικής κοινής γνώμης ιδίως μετά και το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα με περιορισμένο οικονομική αντίκτυπο στην Ευρώπη, αλλά σημαντική στρατηγική αξία. Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές έχουν αναρωτηθεί αν η κα Μέρκελ, ως ηγέτιδα μιας της πιο ισχυρής χώρας στην Ευρώπη, θα γίνει η πρώτη αρχηγός κράτους στη μεταπολεμική Ευρώπη που θα ανεχθεί να γίνει το πρώτο προς τα πίσω βήμα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αναρωτιούνται επίσης αν έχει την πρόθεση να πάρει το ρίσκο για την προοπτική μιας αποτυχίας, που θα πικράνει την κατάσταση εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, μια ανοιχτή πληγή στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης που θα είναι ανοιχτή σε μια πρόσκληση της Μόσχας να εκμεταλλευτή την φλεγμονή διαίρεσης που ήδη υπάρχει στην ΕΕ» προσθέτουν οι Αμερικανοί αρθρογράφοι.

Πάντως, το στίγμα στο τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα το έδωσε κατά τους New York Times ο Γάλλος πρωθυπουργός, όταν μιλώντας την Τετάρτη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είπε: «Η Γαλλία αρνείται ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου