Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ευρωπαικές αγορές: Βλέπουν πιέσεις μετά το ελληνικό ΟΧΙ

Οι ευρωπαικές αγορές μετοχές και ομολόγων προετοιμάζονται για αναταράξεις την Δευτέρα στο απόηχο του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, προσβλέποντας στη βοήθεια της ΕΚΤ για να μην μεταδοθεί η αναταραχή σύμφωνα με δηλώσεις ξένων αναλυτών και τραπεζιτών.

Αρκετοί ξένοι οίκοι, όπως η JPMorgan, η Barclays, η Unicredit, η Deutsche Bank και άλλοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος ενός Grexit έχει αυξηθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το ευρώ υποχωρούσε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές και πάνω από 2% έναντι του γιέν στις ασιατικές αγορές. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν κοντά στο 1,10 από 1,1111 προχθές.

Μεγαλύτερες ανησυχίες υπήρχαν για τα ομόλογα και τις μετοχές των χωρών της Ευρωζώνης καθώς πολλοί προεξοφλούσαν νίκη του «ναί» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Τα μάτια πολλών είναι στραμμένα στην ΕΚΤ και στην απόφαση που θα λάβει για το ελληνικό ELA. Πηγές που επικαλείτο το Reuters ήθελαν την ΕΚΤ να αφήνει το όριο του ELA αμετάβλητο στα τωρινά επίπεδα των 89 δισ. ευρώ.

Επίσης, πολλοί αναμένουν την ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές, π.χ. αγοράζοντας ομόλογα των χωρών-μελών, αν παραστεί ανάγκη. Μ’αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να περιορίσει το άνοιγμα της επιτοκιακής διαφοράς (spread) που χωρίζει τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας από εκείνα της Γερμανίας.

Εντονες διακυμάνσεις αναμένονταν επίσης στα ευρωπαικά χρηματιστήρια που είχαν μια από τις χειρότερες εβδομάδες του 2015 την προηγούμενη. Αρκετοί ανέμεναν απώλειες της τάξης του 3% ή μεγαλύτερες την Δευτέρα.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ήταν ελαφρώς πάνω στις 20,539 μονάδες στις 13:37 π.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου