Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαμήλωσε – μετά από αρκετό καιρό – τους τόνους του απέναντι στην Ελλάδα λέγοντας πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις και ότι στο Brussels Group γίνονται, επιτέλους, “σοβαρές συζητήσεις” για το ελληνικό ζήτημα.

Διευκρίνισε, βέβαια, πως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων έχουν φτάσει σε σημείο καμπής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια “γερή συμφωνία” με την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε πως χθες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε μιλήσει για... “Plan B”:

«Το ερώτημα είναι, είναι η Ολλανδία προετοιμασμένη, ή είναι η ευρωζώνη προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Η απάντηση σε αυτό είναι “ναι”».

Είχε πει ακόμη ότι «Επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA.

Την ίδια ώρα σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες εντοπίζουν ευρωπαϊκά έντυπα και ιστοσελίδες.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο «Η νέα ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες διάσωσης», αναφέρεται εξάλλου στο νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group). Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν, όπως αναφέρεται, μέχρι την Κυριακή (3 Μαΐου) και εφόσον ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Το δημοσίευμα παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος χαιρέτισε το «εποικοδομητικό πνεύμα» των συνομιλιών και παραθέτει στη συνέχεια το χρονικό της αναδιάρθρωσης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Ω
ς προς τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Αθήνα, ο Γ. Βαρουφάκης ενδέχεται να αποτέλεσε εσκεμμένα στόχο των ομολόγων του προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα το κλίμα απομόνωσής της από τους εταίρους της. «Είναι εύκολο να έχουμε ένα στόχο, αλλά είναι διαφορετικό να γνωρίζουμε αν αφορά στο πρόσωπο ή στο περιεχόμενο της συζήτησης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στον EUΟbserver.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου