Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Χιλή: Μια ολόκληρη πόλη σκεπάστηκε από στάχτη μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Ένα πυκνό στρώμα στάχτης σκέπασε τους δρόμους της πόλης Πουέρτο Βάρας και προκάλεσε φυσικά την άμεση εκκένωση της, αφού η αναπνοή στην χιλιανή πόλη έγινε ανυπόφορη, μια μέρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Καλμπούκο στη Νότια Χιλή.

Το ηφαίστειο παρουσίασε δραστηριότητα και μια γιγαντιαία στήλη στάχτης, ύψους 15χλμ, υψώθηκε ως τον ουρανό προκαλώντας το δέος για το φαινόμενο και φυσικά κόκκινο συναγερμό στην περιοχή με τους πολίτες να εκκενώνουν τις οικίες τους. Το Πουέρτο Βάρνας μπορέι να βρίσκεται περί τα 30χλμ μακριά από το ηφαίστειο, όμως οι ισχυροί άνεμοι και η φορά τους μετέφερε τεράστιες ποσότητες στάχτης στην πόλη.


"Ξυπνήσαμε με μια πυκνή ομίχλη πάνω από την πόλη η οποία δεν έχει ακόμη καθαρίσει. Έχουμε ένα στρώμα καπνού από πάνω μας" ανέφερε ένα από τους κατοίκους. Περί τους 4.500 πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη και άλλες γειτονικές του ηφαιστείου εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης στάχτης και αερίων στον αέρα.


Η εισπνοή της ηφαιστειακής στάχτης είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αφού τα αέρια που τη συνοδεύουν είναι δηλητηριώδη και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες στην όραση και ερεθισμό της επιδερμίδας.

Έ
να άλλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι μεγάλες ποσότητες στάχτης εγκυμονεί κινδύνους για καταρρεύσεις οροφών και μόλυνση των υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου