Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σε πολεμικό κλίμα ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές -Τα σημεία σύγκρουσης

Στη σκληρή πραγματικότητα προσγειώνεται η Αθήνα και με αντίπαλο τον χρόνο ρίχνεται στη «μάχη» της διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης και να ξεμπλοκάρει η παροχή ρευστότητας.

Μετά τον ελληνογερμανικό «πόλεμο» που ξέσπασε, οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά.

Ποιοι οι στόχοι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Κατ' αρχάς, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εκτονώσει στις Βρυξέλλες την πίεση των δανειστών για εκ του σύνεγγυς τεχνικές διαβουλεύσεις, κρατώντας μακριά από την Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών».

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται -εκτός του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Θεοχαράκη και της ειδικής συμβούλου Ελενας Παναρίτη- υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ενώ από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΣΟΕ θα συντονίζει την αποστολή όλων των αναγκαίων στοιχείων για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων.

Οι δύο πλευρές θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, ενώ αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα συντονίζει ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο, που είχε αντικαταστήσει τον Ματίας Μορς ως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα. Στην Αθήνα θα έρχονται, όμως, κατώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία θα συναντώνται με ομολόγους τους των «ευαίσθητων» υπουργείων κι όχι με την πολιτική ηγεσία.

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος νεύρων για την άφιξη των «θεσμών» στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, «πόλεμος νεύρων» έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας για το εάν θα έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών, καθώς επίσης και με ποιους θα συνομιλούν ώστε να διαπιστώνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλλουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν στο iefimerida.gr και σημειώνουν πως «αν χρειαστεί να γίνουν επισκέψεις, αυτές θα είναι στοχευμένες και κατά μόνας», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η εικόνα της σκληρής επιτήρησης επί κυβέρνηση Σαμαρά που οι υπάλληλοι των δανειστών περνούσαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και... αλώνιζαν ανενόχλητοι στα υπουργεία.

Πέντε σημεία τριβής με τους δανειστές

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, ασφαλιστικό, φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, έσοδα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και εργασιακά θα είναι τα πέντε σημεία σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις εξαγγελίες της και από την άλλη οι δανειστές θέλουν να τις βάλουν στον πάγο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να... τρέξει πολύ γρήγορα, αφού υπολείπονται επτά εβδομάδες μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε και θα υπάρξει συμφωνία-ορόσημο για το πακέτο των αλλαγών που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου