Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Θέλει να... κόψει τα πόδια στους τραπεζίτες η κυβέρνηση - "Ή αυτοί ή εμείς"

«Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μιντιακού κατεστημένου», είπε από το βήμα της Βουλής χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κερδίσει τότε τα πράγματα θα είναι ποιο εύκολα για εκείνη και πολύ πιο καλά για τους Έλληνες.

Το επιχείρησε το 2008 ο Κώστας Καραμανλής με στόχευση την εθνικοποίηση των τραπεζών αλλά δεν τα κατάφερε κυρίως γιατί τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης του ήταν «διαβρωμένα» από τους τραπεζίτες. Τώρα το επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πώς ένας από τους δύο θα επιβιώσει: «Ή εμείς ή αυτοί».

Η τράπεζες είναι η ρίζα του κακού στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε τραπεζική κρίση και σε κρίση ρευστότητας. Δανειζόμαστε για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τραπεζιτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει 53 δισ. ευρώ και δεν έχουν δώσει στην οικονομία απολύτως τίποτα.

Τα χρήματα αυτά βγήκαν από τις τσέπες του ελληνικού λαού τη στιγμή που οι τράπεζες του κατάσχουν τους λογαριασμούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια τα σπίτια. «Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει» λένε στην κυβέρνηση. Αυτό είπε και ο Αλέξης Τσίπρας ή έδειξε σαφώς με όσα είπε κατά την ομιλία του χθες.

«Για να αναπτυχθούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματα του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού.

«Θέλουμε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, των παράνομων συναλλαγών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγγειλε την ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

Πρόσθεσε πως μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε Έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

Προανήγγειλε επίσης δικαστική διερεύνηση για το «εγκληματικό PSI» που είχε στόχο να διασώσει τις τράπεζες φορτώνοντας το βάρος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων στα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία. «Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί σε βάθος και θα καταλογιστούν ευθύνες. Καμία αμφιβολία να μην έχετε περί αυτού», είπε.

Είναι ένας τρόπος αυτός να ασκήσει πίεση στους τραπεζίτες και να ελέγξει το παιχνίδι σπάζοντας τις υπόγειες διασυνδέσεις του συστήματος των τραπεζών με τη διαπλοκή και τα media, τα οποία επι χρόνια έπαιρναν θαλασσοδάνεια για να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό και να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση που ψήφιζε τα μνημόνια.

Σήμερα οι τραπεζίτες ελέγχουν το 90% των media και το 80% των ιστοσελίδων ελέγχοντας τα δάνεια του. Αυτό ακριβώς θέλει να σπάσει ο κ. Τσίπρας όπως επιχείρησε ανεπιτυχώς, δυστυχώς, και ο Κώστας Καραμανλής το 2004 και το 2008.

«Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και την ίδια στιγμή τόνισε πώς «προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων».

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που επι χρόνια εκμεταλλεύονται τις τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές άδειες χωρίς να πληρώνουν. Συμβολικά δε ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επανασύσταση της ΕΡΤ για την «αποκατάσταση της ντροπής και το μαύρου στις οθόνες μας την 11η Ιουνίου του 2013». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η ΕΡΤ θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος.

Το θέμα με τις τράπεζες είναι μείζον και καθοριστικό για την οικονομία της χώρας. Αν η κυβέρνηση το χειριστεί σωστά τότε θα μείνει όρθια η ίδια και μαζί της ο ελληνικός λαός. Αν όχι τότε θα έχει το τέλος του Κώστα Καραμανλή, αν όχι και χειρότερο καθ’ ότι η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη.
το είδαμε defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου