Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Bloomberg: Το κυπριακό αέριο μπορεί να είναι η λύση για την Ευρώπη

Η Κύπρος διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου, 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και υπολογίζει ότι θα ανακαλύψει περίπου άλλα τόσα, αναφέρει ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης. Σκοπός της Κύπρου είναι να δημιουργήσει ένα σταθμό υγροποιημένου αερίου γράφει το Bloomberg, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη μια εναλλακτική λύση ώστε να μην εξαρτάται από την Μόσχα.

Ένας σταθμός στην Κύπρο θα μπορούσε να επεξεργάζεται αέριο από την λεκάνη Λεβάντ, η οποία μπορεί να κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να το μεταφέρει από την θάλασσα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η εταιρία που θα αναλάβει να εξερευνήσει την περιοχή είναι η Noble Energy και έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Η Κύπρος θα έχει «μια αρκετά καλή ιδέα» για τα αποθέματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων μέσα σε περίπου 12 έως 15 μήνες, καθώς εταιρείες όπως οι Eni SpA (ENI), Korea Gas Corp και Total SA ξεκίνησαν την εξερεύνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο Λακοτρύπης σε μια συνέντευξη στις 14 Μαΐου. Η Noble είναι η εταιρεία που ανακάλυψε και τα κοιτάσματα Λεβιάθαν το 2010.

Η Κύπρος διαπραγματεύεται τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου με την Noble και θα λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση ως το 2016-2017, είπε ο υπουργός.

Εάν δεν βρεθούν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου, ερευνούνται και άλλες επιλογές, όπως οι αγωγοί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες. «Δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά η χερσαία μονάδα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». Ένας αγωγός προς την Τουρκία δεν είναι επιλογή, εκτός αν οι χώρες επιλύσουν τις διαφορές τους.
το είδαμε bloomberg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου