Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Σπάνιος καρχαρίας πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας ψαράς στη Φλόριντα μόλις είδε τι είχε πιάσει στα δίχτυα του. Ο άντρας είχε βγει στα ανοιχτά για γαρίδες, αλλά αυτό που αντίκρισε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο και σαφώς πιο δυσεύρετο. Πρόκειται για έναν καρχαρία Γκόμπλιν, έναν από τους πιο σπάνιους καρχαρίες της θάλασσας, που τυγχάνει να είναι και πολύ τρομακτικός στην όψη!

Μιλώντας στην εφημερίδα Houston Chronicle, ο ψαράς Carl Moore εξομολογήθηκε: «Δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό που ψάρεψα. Δεν έβγαλα καν τη μεζούρα για να το μετρήσω, επειδή έβλεπα τα δόντια του και φοβήθηκα μη μου κάνει ζημιά». Ο Moore τράβηξε μόνο μερικές φωτογραφίες και πάνω στον πανικό του πέταξε πάλι τον καρχαρία στη θάλασσα.

Ο Moore βρήκε τον καρχαρία στις 19 Απριλίου και λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να ενημερώσει τον αρμόδιο οργανισμό των ΗΠΑ «OceanicandAtmosphericAdministration». Αμέσως ειδικοί εξέτασαν τις φωτογραφίες και απεφάνθησαν ότι ο καρχαρίας ήταν 5,5 μέτρα και ανήκει σε ένα από τα πιο σπάνια είδη.

Ο καρχαρίας Γκόμπλιν είναι ένας καρχαρίας της βαθιάς θάλασσας και το μόνο υπάρχον είδος της οικογενείας Μιτσουκουρίνες. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών. Κάποια άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του καρχαρία είναι το χρώμα του σώματός του, το οποίο είναι ως επί το πλείστον ροζ, και τα μακριά, προεξέχοντα σαγόνια του. Όταν είναι κλειστά τα σιαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία ταύρο, Carcharias taurus, με μια ασυνήθιστα μακριά μύτη. Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και βάρος τα 160 κιλά.

Συναντάται στον Ειρηνικό ωκεανό και στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα, πολύ πιο κάτω από όπου το φως του ήλιου μπορεί να φθάσει. Συνήθως εμφανίζεται στα νερά της Ιαπωνίας.

Οι καρχαρίες Γκόμπλιν τρέφονται με μια ποικιλία οργανισμών που ζουν στα βαθιά νερά. Μεταξύ ορισμένων οργανισμών που περιλαμβάνονται στη λεία τους είναι τα βαθύβια καλαμάρια, καβούρια και τα βαθέων υδάτων ψάρια. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες. Αν και φαινομενικά σπάνιος, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς του έχει χαρακτηριστεί από την IUCN ως είδος ελαχίστης ανησυχίας.
το είδαμε protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου