Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Εξαιρετικό βιβλίο παρακαταθήκη για τον Δήμο Πύλης (VIDEO)

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πύλης, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, το βιβλίο που περιλαμβάνει τα πρακτικά του 2ου Εθνολογικού συνεδρίου στο πλαίσιο του 2ου Καραγκούνικου ανταμώματος που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου 2012 στον Δήμο Πύλης όπου συμμετείχαν 40 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 700 χορευτές και 6.000 θεατές.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr στην εκδήλωση μίλησαν με θερμά λόγια για αυτό το βιβλίο που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, οι βουλευτές Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης και Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας σε θέματα Υγείας Γιώργος Τσίγκας που αμφότεροι δήλωσαν συμπαραστάτες τέτοιων πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν τις «ρίζες» των Ελλήνων και πατροπαράδοτες αρχές και αξίες του Ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος μίλησε για το «υψηλό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής» και για βιβλίο που «φέρνει ξανά στο μυαλό του αναγνώστη τις ανεπανάληπτες στιγμές του Καραγκούνικου Ανταμώματος» και πρόσθεσε πως «μια από τις καλύτερες στιγμές της μέχρι τώρα αυτοδιοικητικής μου πορείας ήταν το Καραγκούνικο αντάμωμα και η δημοτική αρχή Πύλης έχει δώσει βαρύτητα όλα αυτά τα χρόνια στον πολιτισμό και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε τοπική κοινότητα έχει φανεί η ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλης. Το 2ο Καραγκούνικο αντάμωμα αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και όταν ήρθε η πρόταση από την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την διοργάνωσή του στο Δήμο Πύλης, η δημοτική αρχή αποφάσισε πως έπρεπε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια παρόλο που ο πληθυσμός του Δήμου Πύλης είναι μεικτός».

Κεντρικοί ομιλητές στην παρουσίαση των πρακτικών ήταν ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Παπαβασιλείου και εκπαιδευτικός-Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Βασιλική Κοζιού.
Προεδρείο στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πύλης Δημήτρης Μαγκούτης, ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρής και ο π. Αντιδήμαρχος και συντονιστής στο Καραγκούνικο Αντάμωμα Γιάννης Κουτσονάσιος

Μέσα από τα πρακτικά και από τις ομιλίες των εισηγητών φάνηκε ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης με μια ταχύτητα διακίνησης ιδεών και γεγονότων, που τείνουν να ισοπεδώσουν εθνικούς πολιτισμούς, να αποκόψουν τους ανθρώπους από τις πολιτισμικές ρίζες τους με συνέπεια την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η έρευνα, η προβολή και η διαφύλαξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λάζαρος Σταυραντώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Γακόπουλος, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Κώστας Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων , Πολιτιστικών συλλόγων, μέλη της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ.α., ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός» Γιώργος Πουρνάρας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος.

Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλης και ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστήρου.


το είδαμε trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου