Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ελλάδα-Ρουμανία: Θα ξοφλήσει η Εθνική ένα «γραμμάτιο» 44 ετών;

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα και το πιο μεγάλο παιχνίδι -μέχρι το επόμενο, τουλάχιστον, για να παραφράσουμε λίγο τον Νίκο Γκάλη- είναι αυτό που θα διεξαχθεί σήμερα στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία (21:45, Mega).

Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για τον πρώτο «τελικό» ανάμεσα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τους... απόγονους του Γκεόργκι Χάτζι, που θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, και το ποιος θα αποκτήσει το προβάδισμα για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2014, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Τα πάντα, φυσικά, θα κριθούν στη ρεβάνς της 19ης Νοεμβρίου, στο Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου, ωστόσο οι Έλληνες διεθνείς θέλουν -και πρέπει- να βάλουν από σήμερα τα θεμέλια της πρόκρισης.

Είναι γεγονός, εξάλλου, ότι ο σημερινός αγώνας έχει μια ιδιαιτερότητα για την Εθνική μας ομάδα. Ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του μας έχουν συνηθίσει σε μια αμυντικογενή τακτική, δίνοντας χώρο στους αντιπάλους και επιλέγοντας να «χτυπούν» στις αντεπιθέσεις. Απόψε, ωστόσο, εάν η Ελλάδα θέλει να προκριθεί, θα πρέπει όχι μόνο να «καταστρέψει» το παιχνίδι της αντιπάλου της, αλλά και να δημιουργήσει το δικό της, φτιάχονοντας ευκαιρίες, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε περισσότερα του ενός γκολ.

Στο άκουσμα της κλήρωσης, οι περισσότεροι στην Ελλάδα την χαρακτήρισαν «λουκούμι». Το ίδιο ωστόσο συνέβη και στη Ρουμανία, όπου επίσης θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι ο ιδανικός αντίπαλος για την ομάδα του Βίκτορ Πιτούρκα. Μένει, λοιπόν, να φανεί στα διπλά παιχνίδια ποιος ήταν ο πραγματικά τυχερός της κλήρωσης.

Πώς θα αγωνιστεί η Εθνική

Όπως συνηθίζει να κάνει πριν από κάθε επίσημο ματς, ο Σάντος «θόλωσε τα νερά» στην τελευταία προπόνηση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν «φόρτωσε» τους παίκτες, που προέρχονται από μια δύσκολη εβδομάδα και μάλιστα δεν τους έκανε καν παρατηρήσεις, αρκούμενος στο να παρακολουθεί το σε χαλαρούς ρυθμούς μεταξύ τους διπλό.

Το πιο πιθανό σχήμα: κάτω από τα δοκάρια θα βρεθεί ο Καρνέζης και η τετράδα της άμυνας θα αποτελείται από τους Τοροσίδη, Χολέμπας, Παπασταθόπουλο και Σιόβα. Η τριάδα των χαφ θα είναι Κατσουράνης, Μανιάτης και Τζιόλης κι εκείνη στην επίθεση Σαμαράς, Σαλπιγγίδης και Μήτρογλου.

Αποφασισμένοι για να πετύχουν γκολ και να απλοποιήσουν τα πράγματα στη ρεβάνς της ερχόμενης Τρίτης στο Βουκουρέστι ήρθαν στην Αθήνα οι Βαλκάνιοι. Ο προπονητής τους, Βίκτορ Πιτούρκα, επιβεβαίωσε ότι ο Τσίπριαν Ταταρουσάνου (βασικός γκολκίπερ) θα είναι έτοιμος, ενώ από κει και πέρα θα απουσιάσει σίγουρα ο Κίρικες (θα παίξει με προστατευτική μάσκα στη ρεβάνς της 19ης Νοεμβρίου).

Η εκδίκηση

Τα δύο παιχνίδια της Ελλάδας με τη Ρουμανία, στα μπαράζ για το Μουντιάλ, δεν είναι κρίσιμα μόνο για την ουσία, αλλά και για το γόητρο των δύο ομάδων, καθώς η Ελλάδα, έπειτα από 44 χρόνια, αναζητά την «εκδίκηση» για τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ του 1970, από τους Ρουμάνους.

Ποιος, όμως, μπορεί να αρνηθεί το μπόνους πρόκρισης, που ακούγεται ότι θα φτάνει ίσως και τα 100.000 ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή; Το ελάχιστο ποσό που αναμένεται να λάβει από τη FIFA μία Ομοσπονδία με Εθνική ομάδα στην τελική φάση του Μουντιάλ, είναι 12.000.000 ευρώ. Από αυτό υπολογίζεται ότι θα μείνουν καθαρά στο ταμείο της, τουλάχιστον 9.000.000 ευρώ, έπειτα από την αφαίρεση πριμ και εξόδων.

Η παρουσία της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014

Η επίδοση ρεκόρ σε συγκομιδή βαθμών για την Εθνική μας σε προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου (25 σε σύνολο 30) δεν έφτασε για την απευθείας πρόκριση στα τελικά της Βραζιλίας. Η Ελλάδα κέρδισε μέσα-έξω Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Λιχτενστάιν, αλλά πήρε μόλις ένα βαθμό από το βασικό της αντίπαλο, τη Βοσνία.

Παράλληλα, σκόραρε με το... σταγονόμετρο (μόλις 12 γκολ σε δέκα αγώνες), κάτι που το πλήρωσε, αφού στο τέλος, όταν έγινε το «ταμείο», έχασε την πρώτη θέση ελέω της χειρότερης διαφοράς τερμάτων από τους Βόσνιους.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της Εθνικής στα προκριματικά, ήταν:

07/09/12 Λετονία - Ελλάδα 1-2 (41' Τσαούνα - 57' Σπυρόπουλος, 69' Γκέκας)
11/09/12 Ελλάδα - Λιθουανία 2-0 (55' Νίνης, 72' Μήτρογλου)
12/10/12 Ελλάδα - Βοσνία 0-0
16/10/12 Σλοβακία - Ελλάδα 0-1 (63' Σαλπιγγίδης)
22/03/13 Βοσνία - Ελλάδα 3-1 (29', 53' Ντζέκο, 36' Ιμπίσεβιτς - 90' Γκέκας)
07/06/13 Λιθουανία - Ελλάδα 0-1 (20' Χριστοδουλόπουλος)
06/09/13 Λιχτενστάιν - Ελλάδα 0-1 (72' Μήτρογλου)
10/09/13 Ελλάδα - Λετονία 1-0 (58' Σαλπιγγίδης)
11/10/13 Ελλάδα - Σλοβακία 1-0 (44' αυτ. Σκτρελ)
15/10/13 Ελλάδα - Λιχτενστάιν 2-0 (7' Σαλπιγγίδης, 81' Καραγκούνης)

Ρουμανία: Απούσα από το 2008 από τις μεγάλες διοργανώσεις

Η Ρουμανία του Βίκτορ Πιτούρκα αναζητά τα τελευταία χρόνια το χαμένο πρεστίζ της. Πέρασε στα μπαράζ την ύστατη ώρα, όταν η αδιάφορη Ολλανδία νίκησε την Τουρκία και έτσι της έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί στην κλήρωση της Ζυρίχης.

Ο Μαρικά είναι ο ποιοτικότερος παίκτης της ομάδας, αφού ο Μούτου δεν υπολογίζεται από τον προπονητή του. Η Ρουμανία έχει να βρεθεί σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1998, ενώ δεν ήταν παρούσα και στο τελευταίο Euro, το 2012.

Η Ρουμανία συμμετείχε στον 4ο προκριματικό όμιλο και τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ολλανδία. Σε δέκα αγώνες συγκέντρωσε 19 βαθμούς με 6 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες και 19-12 τέρματα (μ.ο. 1,90-1,20).

07/09/2012, Εσθονία-Ρουμανία 0-2
11/09/2012, Ρουμανία-Ανδόρα 4-0
12/10/2012, Τουρκία-Ρουμανία 0-1
16/10/2012, Ρουμανία-Ολλανδία 1-4
22/03/2013, Ουγγαρία-Ρουμανία 2-2
26/03/2013, Ολλανδία-Ρουμανία 4-0
06/09/2013, Ρουμανία-Ουγγαρία 3-0
10/09/2013, Ρουμανία-Τουρκία 0-2
11/10/2013, Ανδόρα-Ρουμανία 0-4
15/10/2013, Ρουμανία-Εσθονία 2-0

Η προϊστορία

Κάθε άλλο παρά άγνωστες μεταξύ τους είναι Ελλάδα και Ρουμανία, αφού μετά τους αγώνες μπαράζ του Νοεμβρίου θα έχουν συναντηθεί συνολικά 34 φορές.

Το παρελθόν είναι σαφέστατα ευνοϊκό για τους Ρουμάνους, καθώς μέχρι σήμερα μετρούν 17 νίκες, 8 ισοπαλίες και 7 ήττες με αντίπαλο το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κυρίως όμως σε φιλικές αναμετρήσεις.

Σε επίσημους αγώνες Ελλάδα και Ρουμανία έχουν αναμετρηθεί έξι φορές, όλες σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Ελλάδα να μην έχει νικήσει ποτέ, μετρώντας τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων έγινε πριν από δύο χρόνια και ήταν ένας φιλικός αγώνας, στον οποίο η Ρουμανία νίκησε 3-1 στο Άλταχ (Αυστρία), διακόπτοντας το σερί 17 αγώνων χωρίς ήττα για την ελληνική ομάδα, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της.
το είδαμε protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου