Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η Ιαπωνία απειλεί την Κίνα με απώθηση «δια της βίας» για τα νησιά Σενκάκου

Η κατάσταση στα νησιά Σενκάκου «μυρίζει» μπαρούτι, καθώς στα χωρικά ύδατα των νησιών, που διοικούνται από την Ιαπωνία, εισήλθε -σήμερα Τρίτη- ένας κινεζικός στολίσκος, τη στιγμή που στο Τόκιο σχεδόν 170 Ιάπωνες κοινοβουλευτικοί επισκέπτονταν το μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο αποτελεί για το Πεκίνο σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προειδοποίησε πως η χώρα του θα απωθήσει «δια της βίας» κάθε κινεζική απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησιά. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το τι θα διατάξει αν οι Κινέζοι αποβιβαστούν στα νησιά αυτά που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα, ο Άμπε είπε: «Είναι λογικό αν αποβιβαστούν να τους απωθήσουμε δια της βίας».

Η ερώτηση αυτή διατυπώθηκε μετά την είσοδο οκτώ κινεζικών πλοίων ναυτικής επιτήρησης στη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και το Πεκίνο ονομάζει Ντιαογού.

«Αυτήν την στιγμή περιπολούμε γύρω από τα νησιά Σενκάκου για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε απόβαση», τόνισε ο Άμπε και πρόσθεσε πως η ιαπωνική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την προστασία της περιοχής.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο ενισχύθηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία από τα πέντε αυτά νησιά του αρχιπελάγους. Από τότε η Κίνα στέλνει συχνά πλοία στη ζώνη αυτή, τα οποία παραμένουν εκεί λίγες ώρες και μετά αποπλέουν.

Το χρονικό της σημερινής έντασης

Σύμφωνα με την ιαπωνική Ακτοφυλακή, οκτώ κινεζικά σκάφη ναυτικής επιτήρησης μπήκαν γύρω στις 08:00 το πρωί (02:00 ώρα Ελλάδας) στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων που περιβάλλει αυτά τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο που τα ονομάζει Ντιαογιού.

Είναι η πρώτη φορά που τόσα επίσημα κινεζικά σκάφη εισέρχονται ταυτόχρονα στα χωρικά ύδατα αυτού του ακατοίκητου αρχιπελάγους από το Σεπτέμβριο, οπότε επιδεινώθηκε αυτή η εδαφική διένεξη.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο ανέβηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία απ' αυτά τα πέντε νησιά από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους. Έκτοτε η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα στη ζώνη αυτή. Συνήθως παραμένουν μερικές ώρες πριν αποπλεύσουν. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην Κίνα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Λινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε για να παραλάβει αυτή τη διαμαρτυρία.

Ένα ιαπωνικό εθνικιστικό κίνημα, το Γκανμπαρέ Νιπόν, ανακοίνωσε παράλληλα ότι έστειλε εννέα αλιευτικά σκάφη που μεταφέρουν 150 ανθρώπους στην περιοχή του αρχιπελάγους για να υποστηρίξει την ιαπωνική κυριαρχία επί των Σενκάκου. Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο αυτής της οργάνωσης, τα σκάφη αυτά μπορεί να φθάσουν στην περιοχή σήμερα. Η άφιξη των κινεζικών κυβερνητικών πλοίων κοντά στα Σενκάκου συνέπεσε με μια μαζική επίσκεψη ιαπώνων κοινοβουλευτικών στον σιντοϊστικό μνημείο Γιασουκούνι στην καρδιά του Τόκιο.

Εκατόν εξήντα οκτώ κοινοβουλευτικοί μετέβησαν σ' αυτό τον τόπο λατρείας όπου τιμώνουται 2,5 εκατομμύρια ιάπωνες στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων οι 14 Ιάπωνες που κρίθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου από τους Συμμάχους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτοί οι βουλευτές και γερουσιαστές ανήκουν σε διάφορα κινήματα, αλλά κυρίως στο κυβερνών συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη που έχουν πραγματοποιήσει από το 1989 ιάπωνες κοινοβουλευτικοί στο Γιασουκούνι, το οποίο καταγγέλλεται από τους Κινέζους, αλλά και από τους Κορεάτες ως σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τρεις ιάπωνες υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, επισκέφθηκαν το μνημείο αυτό, πράγμα που καταγγέλθηκε από το Πεκίνο και τη Σεούλ. Τη Δευτέρα, η Νότια Κορέα αποφάσισε σε αντίποινα να ματαιώσει μια επίσκεψη στην Ιαπωνία του υπουργού Εξωτερικών της.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέφυγε από την πλευρά του να μεταβεί στο Γιασουκούνι, όμως την Κυριακή αφιέρωσε στο μνημείο ένα ξύλινο αντικείμενο που χρησιμοποιείται σε τελετές και αποκαλείται μασακάκι.
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου