Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Θ. Koτρώνας: Τα λάθη στο βωμό της ψευτοασφάλειας

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που κάθε μέρα που περνάει, όλο κάτι γίνεται και σε αφήνει κατάπληκτο.

Ειδικά αν περάσει μια βδομάδα, έχεις τόσα πολλά δει, τόσους απερίγραπτους τύπους, που δύσκολα μπορείς να τους θυμάσαι όλους. Όσο από φωνές και τηλεμάγους, έχουμε υπερχορτάσει με τη μερίδα του λέοντος να την παίρνει επάξια η νέα δημαγωγία με πρώτο και υπέρτατο τηλεμάγο τον Άδωνη ή αλλιώς γνωστότερος ως Μπουμπούκος.

Στις μέρες μας λοιπόν, ένα από τα επίσημα γεγονότα είναι το περιβόητο λάθος του Δ.Ν.Τ. Ξέρετε, είναι απ’ αυτά τα λάθη που κάνουν οι “αλάνθαστοι τεχνοκράτες”. Που όμως αυτά τα δήθεν λαθάκια, στοιχίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, χιλιάδες αυτοκτονίες, εξαθλίωση, ανέχεια και πολλά αλλά που ακόμα δεν έχουμε δει. Αλλά θα μου πεις, δε βαριέσαι μωρέ; συμβαίνουν αυτά.

Βέβαια, αυτά τα λαθάκια που κάποιοι πρασινομπερέδες στη βουλή, κάνανε ότι δεν τα βλέπανε ή δεν ήθελαν, για λόγους που η ιστορία θα γράψει, να τα δουν, μας καταδικάσανε σαν έθνος. Το αξιοσημείωτο όμως, είναι πως η πλειοψηφία του κόσμου είτε άμεσα είτε έμμεσα, τα έβλεπε από την πρώτη στιγμή. Άσχετα αν, άλλοι από δισταγμό, άλλοι από ανασφάλεια και άλλοι από φόβο που τους περνούσε η καναλοτρομοκρατία δεν μπορούσαν να ορθώσουν ανάστημα. Θα μου πεις όμως και οι μπλεμπερέδες που τα βλέπανε και μας χόρτασαν Ζάππεια, μόλις ανεβήκαν στην εξουσία δεν τυφλωθήκαν ξαφνικά; Εδώ μάλλον κολλάει ότι η τύχη είναι τυφλή και θα συνεχίσω το συγκεκριμένο ρητό λέγοντας πως η τύχη είναι τυφλή γιατί όλοι μας τυφλωθήκαμε από αυτούς τους ψεύτες όλα τα χρονιά που μας πέρασαν και μας μετέτρεψαν σε ευκολόπιστα ενοχικά θύματα.

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό και ας πάμε ένα βήμα παρακάτω και να θέσω το εξής ερώτημα. Γι’ αυτό το λάθος τους ποιος θα πληρώσει; Η απάντηση είναι εύκολη: ΕΜΕΙΣ, γιατί όπως προείπα είμαστε τα εύκολα θύματα της όλης υπόθεσης και απ' ότι βλέπω, θα συνεχίσουμε να είμαστε για πολύ καιρό ακόμα, ειδικά όσο λειτουργούμε με το στιλ της υποτέλειας.

Φαίνεται πως είναι μάλλον δύσκολο να καταλάβει ο καθένας ότι κάθε μέρα που περνάει και μένει άπραγος χάνει όλο και περισσότερο την ελευθερία του. Κάθε μέρα στο όνομα της χρεοκοπίας, των δόσεων και της δήθεν ασφάλειας της κοινωνίας, περνάνε νέα μετρά που ούτε καν τα βλέπουμε στην αρχή, αλλά αφορούνε τη ζωή μας στην καθημερινότητα της σε όλη την υπόσταση. Κάθε μέρα, όλο και κάτι ξεπουλιέται που οι πατεράδες μας και ακόμα πιο πίσω απ’ αυτούς πληρώσανε με χιλίους δυο τρόπους για να γίνει και να φτιαχτεί, και αυτά για να πληρώσουμε τα λάθη και τις προδοσίες κάποιων. Κάθε μέρα που περνάει, γινόμαστε φτωχότεροι στο πνεύμα γιατί ξεπουλάμε την ελευθερία μας σε μερικά αρπακτικά που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει φτώχια και θυσίες, κι όμως τους ανεχόμαστε.

Όπως ανεχόμαστε και τους μπουμπούκους στην τηλεόραση να υπερασπίζονται τα φαντάσματα και τα ψέματα τους. Καθόμαστε και ανεχόμαστε ακόμα, άλλους τυχάρπαστους τύπους να μας πετάνε για να δουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, ότι ο βασικός μισθός είναι ακόμα υψηλός. Ανεχόμαστε ακόμα και τον Παπανδρέου, τον άνθρωπο της κατάντιας να γυρνάει και να λέει ποσό σωστή ήταν η πολιτική του, ανεχόμαστε ακόμα και τους γελοίους μεγαλοδημοσιογραφους να μπαίνουν κάθε μέρα στα σπίτια μας και να μας αποβλακώνουν με ψέματα και απειλές κατευθυνόμενες

Ανεχόμαστε πολλά και όλα αυτά για τη δήθεν ασφάλεια μας αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπε ο Benjamin Franklin “ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ” και πραγματικά φοβάμαι πως σύντομα θα ξυπνήσουμε και δεν θα έχουμε τίποτα από τα δυο.

Υ.Σ. 1 Ως γνωστόν, η ζωή μας έχει αλλάξει σε τεράστιο βαθμό με όλα αυτά που μας έχουν κάνει. Έχετε όμως καθόλου αναρωτηθεί αν και ποσό έχει αλλάξει η ζωή των βουλευτών που κάθε μέρα μας λένε ατάκες που έχουν διαβάσει σε βιβλία και άλλα διάφορα όπως για τις θυσίες του ελληνικού λαού που τόσο τους κόπτει; Γιατί είναι εύκολο να περνάς μέτρα και να απαιτείς θυσίες από την στιγμή που για εσένα δεν προβλέπονται.

Υ.Σ. 2 Σύντομα, θα ασχοληθούμε και με πράγματα του δήμου ώστε να γνωρίσει ο κόσμος λίγο καλύτερα τί περάσανε και τί περνάνε οι συμβασιούχοι ώστε να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, και ποια ακριβώς είναι τα χρέη του δήμου και ποιος τα έκανε. Πάντως ένα από τα κορυφαία που άκουσα τον τελευταίο καιρό και ακόμα δεν ξέρω αν και ποσό ευσταθεί, είναι ότι ο δήμος έχει προσλάβει μέχρι και πιλότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου