Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η Ελληνίδα που "κατέκτησε" τον Λευκό Οίκο

Είμαστε υπερήφανοι που άνθρωποι σαν την Ισμήνη όχι μόνο προοδεύουν στο εξωτερικό, αλλά καταφέρνουν να έχουν μέσα τους την Ελλάδα.

Η Ισμήνη Καρύδη-Svensson (Ismini karidi -Svensson) γεννήθηκε στην Αθήνα, πρωτότοκη κόρη του Απόστολου Καρύδη (Apostolo karidi) Πολιτικού Μηχανικού- Οικονομολόγου και της Μαρίας Καρύδη (Maria Karidi) Αρχαιολόγου. Σε ηλικία τριών ετών διαπιστώθηκε ότι έπασχε από. νεανική ρευματοειδή αρθροίτιδα, νοσηλευόμενη κατά καιρούς στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα και “Northweek Park Hospital” στο Λονδίνο. 

Ενώ η ιατρική πρόγνωση προέβλεπε τη μόνιμη αναπηρία της, αυτή με ακατάβλητη θέληση και συνεχή άσκηση, κατόρθωσε να αυτοθεραπευτεί εντυπωσιάζοντας τους θεράποντες γιατρούς της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με εξαιρετική επίδοση στο κλασσικό μπαλέτο έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, εργαζόμενη παράλληλα στο τεχνικό γραφείο του πατέρα της Απόστολου Καρύδη μετά τον αιφνίδιο θανατό του το 2003, που επηρέασε καθοριστικά την πορεία της.

Υπήρξε εκλεγμένη εκπρόσωπος των φοιτητών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Πριν τελειώσει τις σπουδές της το 2006 ίδρυσε δική της τεχνική Εταιρεία με την επωνυμία KConstruction.

Το 2007 έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού και έφυγε στο εξωτερικό πρώτα στην Αγγλία και μετά στην Αμερική δραστηριοποιούμενη στον τομέα των κατασκευών.

Ταξίδεψε στην Ευρώπη, στην Κίνα και στη Λατινική Αμερική. Το 2009 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το 2012 έλαβε μέρος σαν ενεργό στέλεχος στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Obama στην Washington DC και συνεργάστηκε με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Αμερικής.

Σήμερα κατοικεί και εργάζεται στο Los Angeles της California, όπου έχει συστήσει με το σύζυγό της Mark Svensson, διεθνολόγο του Georgetown University, την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “StayUnited”
(www.stayunited.org), η ο οποία δραστηριοποιείται και στις 50 Πολιτείες της Αμερικής.

Η
 Οργάνωση αυτή από τη σύστασή της έχει προβληθεί στα Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης διακρινόμενη για το πολύπλευρο φιλανθρωπικό της έργο.

Πως πήρατε την απόφαση να φύγετε από την Ελλάδα;

Μετά τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θέλησα να εργαστώ στο εξωτερικό και να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου σε χώρες όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους.

Ήταν δύσκολη η προσαρμογή σας στην Αμερική;

Όχι δεν ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι η παρουσία του Απόδημου Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίαρχη. Πολλές φορές αισθάνθηκα περήφανη σαν Ελληνίδα βλέποντας τους Έλληνες να διακρίνονται για το έργο τους στην Αμερική.

Σκέφτεστε την επιστροφή στο μέλλον;

Πάντα θα αισθάνομαι νοσταλγία για την πατρίδα μου, την πανέμορφη Ελλάδα με την μεγάλη Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Με συνδέουν μ΄αυτήν οι αναμνήσεις, το σπίτι μου, και οι φίλοι μου, με τους οποίους μοιράστηκα τη νεανική μου ζωή. Στην Αμερική παντρεύτηκα και δημιούργησα οικογένεια, όμως τίποτα δεν αποκλείει κάποια στιγμή την επιστροφή μου στην Ελλάδα, την οποία τώρα μεταφέρω στην ψυχή μου όπως όλοι οι Έλληνες της διασποράς.


Πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό;

Οι Έλληνες επιστήμονες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και πνεύμα αξιοκρατίας στο εξωτερικό. Τους δίνονται πάμπολλες ευκαιρίες να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Πολλοί συμφοιτητές του, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι σήμερα διακεκριμένοι καθηγητές στο MIT και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής.

Η κρίση στην Ελλάδα ήταν σημαντική αιτία για να πάρετε την απόφαση;

Έφυγα λίγο πριν από την κρίση, στο τέλος του 2007. Αλλά η κρίση στην Ελλάδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου να παραμείνω στο εξωτερικό. Με πληγώνει η οινομικοπολιτική κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που δοκιμάζεται περισσότερο. Όμως πιστεύω ότι οι Έλληνες θα βρουν τη διέξοδο. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η χώρα αυτή δοκιμάζεται στη μακροχρόνια ιστορία της. Πάντα στο τέλος το ελληνικό πνεύμα επικρατούσε και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς της ανθρωπότητας.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τι συζητήσατε;

Τον πρόεδρο Obama τον συνάντησα ως μέλος της οργάνωσης της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος των δημοκρατικών. Η συγκεκριμένη φωτογραφία με τον πρόεδρο προέρχεται από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο. Στη συζήτησή μας με εντυπωσίασε ο θαυμασμός του για την Ελλάδα και η ενθερμη υποστήριξή του στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει την κρίση και να επιβιώσει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Εν τέλει ζείτε το αμερικανικό όνειρο;

Αισθάνομαι ότι ζω το αμερικανικό το Αμερικανικό όνειρο αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μου και δεν ξεχνώ ποτέ από που ξεκίνησα.
πηγή:briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου