Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

New York Times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο

Το "Socrates Drank the Conium" παραφράστηκε σε "Η Ελλάδα πίνει το κώνειο" (Greece Drinks the Hemlock). Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των New York Times που δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή της εφημερίδας, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ της από νοσοκομεία της χώρας και μιλώντας με ασθενείς και γιατρούς, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο τα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει, αλλά και οι ελλείψεις σε φάρμακα και θεραπείες οδηγούν ασθενείς που έμειναν ανασφάλιστοι, λόγω ανεργίας, στο θάνατο.

Πλέον, κάνει λόγο για κοινωνική αποσταθεροποίηση, νέα μέτρα που αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση διαβίωσης του μέσου Έλληνα και εντάσεις που αναμένεται να σημειωθούν μετά την υπερψήφιση του πακέτου νέων μέτρων.

"Η Βουλή των Ελλήνων έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει", αναφέρει ο συντάκτης. "Παρά τις διαφοροποιήσεις κάποιων από τη γραμμή του κεντρώου συνασπισμού, οι βουλευτές ενέκριναν οριακά το νέο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει μεγαλύτερες μειώσεις σε κοινωνικές υπηρεσίες, συντάξεις αλλά και φορολογικές αυξήσεις, όπως είχε απαιτηθεί από τους δανειστές της Ελλάδας".

Ποια είναι όμως τα ανταλλάγματα;

"Σε αντάλλαγμα η Τρόικα - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - υποσχέθηκαν να εξετάσουν, αλλά όχι να εγγυηθούν, τη μείωση των τιμωρητικών επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα και να ξεκλειδώσουν τη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποφύγει τη χρεωκοπία".

"Είναι γεγονός ότι οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτό το πακέτο λιτότητας έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς στο παρελθόν.

Τα συγκεκριμένα ανούσια βήματα δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν πληρωτέα τα δάνεια της Ελλάδας, ούτε να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό της ή να βοηθήσουν στην υιοθέτηση των απαραίτητων για την οικονομία της Ελλάδας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, θα συρρικνώσουν περαιτέρω μία οικονομία η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί στο απίστευτο ποσοστό του 25% τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τη δημοσιονομική προσαρμογή σχεδόν αδύνατη
".

Άστοχη πολιτική, η λιτότητα

"Η επιλογή της λιτότητας ως λύση, υποτίθεται ότι θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό προς το ΑΕΠ της. Το συγκεκριμένο ποσοστό όμως έχει αυξηθεί, παρά τα κουρέματα και τα πακέτα στήριξης. Και αυτό επειδή η οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό. Και τα νέα μέτρα αναμένεται να τη συρρικνώσουν επιπλέον κατά 9%.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, τη στιγμή που
"κλείνει" την οικονομία της. Πρέπει να δημιουργήσει δουλειές για τους ανέργους της. Ο μόνος δρόμος είναι με επιπλέον απομείωση του χρέους, χαμηλότερα επιτόκια και με άνοιγμα της κλειστής αγοράς εργασίας.

Τα μέτρα ωστόσο που παρατείνουν και βαθαίνουν τη σοβαρή ύφεση της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα εντείνουν τις αντιδράσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αυξήσουν τα ήδη αυξημένα στο 25% επίπεδα ανεργίας.

Και η επιβολή νέων φόρων για το πετρέλαιο και την υγεία θα πλήξουν τον μέσο πολίτη, καθιστώντας ακόμα πιο άδικο ένα σκανδαλωδώς άδικο φορολογικό σύστημα. Ο μέσος Έλληνας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του σε ένα πολιτικό σύστημα που νιώθει ότι απέτυχε να τον προστατεύσει από την οικονομική κατάρρευση. Οι Έλληνες πολιτικοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Νιώθουν ωστόσο αναγκασμένοι να κάνουν αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές τους. Έχουμε την υποψία ότι πολλοί από αυτούς τους πιστωτές γνωρίζουν ότι η αυστηρότερη λιτότητα δεν αποτελεί απάντηση.

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν θέλησαν να αμφισβητήσουν την επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί ότι μόνο η τιμωρία θα αναγκάσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις
", καταλήγει το άρθρο.

πηγή:nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου