Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Γ. Προβόπουλος: Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα, τονίζει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως επισημαίνει η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη αποτελεί τον μοχλό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος στο άρθρο του επισημαίνει ότι “το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν διεθνώς ανταγωνιστικό και είχε υγιή θεμελιώδη μεγέθη. Όμως, η κρίση δημόσιου χρέους άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντική εκροή καταθέσεων, αποκόπηκαν από τις διεθνείς αγορές και κατέγραψαν μεγάλες απώλειες από το PSI. Οι τράπεζες οδηγήθηκαν έτσι σε μείωση των χορηγήσεων, μια διαδικασία που οδήγησε σε μια αλυσίδα αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην πορεία της οικονομίας. Είχαμε εξάλλου πλήρη επίγνωση ότι οποιοδήποτε λάθος βήμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περιφερειακή τραπεζική κρίση”.

Όπως σημειώνει στο τέλος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους και μετά από όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης και της τρόικας για τη δημιουργία του βιώσιμου τραπεζικού τομέα, θα έχουν συγκροτηθεί τρεις μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι μαζί με μερικές ακόμα μικρότερες τράπεζες. “Αυτή η εικόνα θα διαφέρει αισθητά από τις επτά μεσαίες και μεγάλες και περισσότερες από δέκα μικρές τράπεζες, που υφίσταντο μέχρι πρόσφατα. Τα μερίδια αγοράς των τραπεζών που θα προκύψουν διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ενώ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας και τις συνακόλουθες συνέργειες” αναφέρει.

Ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στην κρίση χρέους τονίζει ότι “Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20% - και συνεχίζει να υποχωρεί. Η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, ξεκινώντας από ποσοστό χαμηλότερο του 8%, - και συνεχίζει να αυξάνεται. Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίσθηκε - και συνεχίζει να υποχωρεί. Τα μεγέθη αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα του αμερικανικού «Μεγάλου Κραχ»”.

Ωστόσο δίνει μια νότα αισιοδοξίας σημειώνοντας πως έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα θεμέλια για μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία.
πηγή:24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου