Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Σκόπελος: ξέγνοιαστες διακοπές στο καταπράσινο νησί των Βορείων Σποράδων

Με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, με καλή τουριστική υποδομή, αλλά και με αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βρίσκεται στις Βόρειες Σποράδες, στο ΒΔ Αιγαίο, Βόρεια της Εύβοιας και Ανατολικά του Πηλίου (http://bit.ly/Mv7mXf ).
Η Σκόπελος είναι ένα νησί με θαυμάσιες αντιθέσεις, ένα συνεχές ταξίδι μέσα στο χρόνο από το παρόν στο παρελθόν και το ανάποδο. Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον και παρά τη μικρή της έκταση, παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

Δαντελωτές ακτές, επιβλητικά καταπράσινα βουνά, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» τη γη της Σκοπέλου με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό για διακοπές.

Η Χώρα της Σκοπέλου, στα βόρεια του νησιού, είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια, η οποία μάλιστα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Ανεβείτε στην Παναγίτσα του Πύργου, στην άκρη του λιμανιού στο κάστρο και θαυμάστε τις υπέροχες εκκλησιές, τα γραφικά δρομάκια, τα απότομα βράχια και τη θέα του απέραντου Αιγαίου.

H Γλώσσα είναι ένα ακόμη από τα τρία χωριά του νησιού, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό, γνωστό και ως «ψηλό χωριό». Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, με σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής και υπέροχη θέα στη θάλασσα. Παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού σε πολλά σημεία της υπάρχουν αρχαίοι πύργοι και κτήρια από την αρχαιότητα.



Το Κλήμα, είναι ο τρίτος οικισμός της Σκοπέλου, ένα γραφικό, καταπράσινο χωριό κοντά στη Γλώσσα, χωρισμένο σε δύο συνοικίες: το παλιό και το νέο Κλήμα (Έλιος). Το Νέο Κλήμα είναι ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, που σήμερα αποτελεί θέρετρο με πολλές ανέσεις, συνδυάζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου και το πράσινο των πεύκων.

Τέλος, ο γραφικός Αγνώντας στα νότια του νησιού, ο Πάνορμος, ο Στάφυλος και το Λουτράκι, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Σκοπέλου, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, είναι τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα του νησιού.

Μετά ή πριν το μπάνιο, μια επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία της Σκοπέλου αποτελεί ιδανική επιλογή για να γνωρίσετε τον τόπο καλύτερα. Ξεκινήστε από Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου «Οικογένειας Γιαννιού Νικολαΐδη», όπου θα θαυμάστε τα επιτεύγματα των ντόπιων στις τέχνες και την τεχνολογία της περιόδου 19ου-20ου αιώνα. Στο υπέροχο αρχοντικό της Αντιγόνης Βακράτσα μπείτε στα ενδότερα μιας παραδοσιακής αστικής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το λαογραφικό μουσείο της Γλώσσας, με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα εργόχειρα των γυναικών του χωριού.

Δείτε το χάρτη του νησιού στο: www.skopelos.gr/images/maps/skopelos-en-2.jpg .

Δέκα λόγοι, γιατί φέτος το καλοκαίρι «Πάμε Σκόπελο»…
1.… οι διακοπές είναι οικονομικές: Η Σκόπελος φέτος προσφέρει στους Έλληνες επισκέπτες, εκπτώσεις 10-30% σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με την εκπτωτική κάρτα «Πάμε Σκόπελο 2012». Απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε από τις 200 συμβεβλημένες επιχειρήσεις σε όλο το νησί. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο www.skopelos.gr/gr/pameskopelo/index.htm .
2.… το πράσινο συναντά το γαλάζιο: Το πευκόδασος, το οποίο σχεδόν ακουμπά τα γαλαζοπράσινα νερά, επελέγη ως το ιδανικό σκηνικό για την ταινία «Mamma Mia» και όχι τυχαία. Οι πεντακάθαρες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά εντυπωσιάζουν, ενώ το δάσος προσφέρεται για περιπάτους, πεζοπορία και ποδηλασία. Ζήστε στην περιπέτεια μέσα από τους θρύλους των ξακουστών πειρατών, οι οποίοι ζωντανεύουν μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων.

3.… θα αισθανθείς σαν το σπίτι σου: Η Σκοπελίτικη φιλοξενία θα σας συγκινήσει. Θα την ζήσετε από τον ιδιοκτήτη του καταλύματός σας, ή αν πιάσετε και κουβέντα με τις γιαγιάδες στα σοκάκια, που σίγουρα θα σας φιλέψουν ένα τοπικό έδεσμα για το δρόμο και θα σας λούσουν με ευχές για το μέλλον.
4.… η παράδοση είναι τρόπος ζωής: Στη Σκόπελο θα ακούσετε ρεμπέτικα από τους καλύτερους μουσικούς του είδους και θα χαζέψετε τα εκπληκτικά κεραμικά από τους φημισμένους αγγειοπλάστες του νησιού με τις ξεχωριστές τεχνοτροπίες τους. Θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τέσσερα λαογραφικά μουσεία αλλά και να ζήσετε ξεχωριστές εμπειρίες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Γλώσσα.
5.… τα τοπικά προϊόντα επαναπροσδιορίζουν τη γεύση: Το σκοπελίτικο δαμάσκηνο -μοναδικό σε όλο τον κόσμο για την αντιοξειδωτική δράση του- είναι ενταγμένο σε όλα τα παραδοσιακά πιάτα που σας καλούν να τα δοκιμάσετε: Ροφός στιφάδο, μοσχαράκι ή χοιρινό με δαμάσκηνα, γλυκό δαμάσκηνο, είναι κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα που θα προκαλέσουν τον ουρανίσκο σας. Δεν πρέπει να ξεχάσετε φυσικά και τη σκοπελίτικη τυρόπιτα, το γλυκό αμύγδαλο, τα χαμαλιά και τα αμυγδαλωτά.
6.… η μέρα και η νύχτα δεν ξεχωρίζουν στη διασκέδαση: Από τα προσεγμένα μπαράκια, με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και την καλόγουστη μουσική, μέχρι τις ταβέρνες με τη ρεμπέτικη μουσική, τα beach bars ή και τα clubs για να ξεφαντώσετε, η Σκόπελος καλύπτει όλα τα γούστα προσφέροντας μέρες και νύχτες διασκέδασης για όλες τις ηλικίες.
7.… ο ορίζοντας γεμίζει κατάρτια: Στη Σκόπελο χτυπά και φέτος η καρδιά της ιστιοπλοΐας, καθώς το νησί φιλοξενεί τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου, από τις 4 έως τις 11 Αυγούστου ( www.dieva.gr ).
8.… παρακαλάς να χαθείς στα σοκάκια: Τα ασβεστωμένα σοκάκια της χώρας, με τις γεμάτες γλάστρες, τα αρώματα και τα χρώματα, θα σας προσφέρουν μια μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία. Μια βόλτα, όμως στα γραφικά καλντερίμια της Γλώσσας, την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για το που βρίσκεται το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Μην ξεχάστε να περπατήσετε στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Κλήματος, όπου θα νομίζετε πως ταξιδεύετε στο χρόνο, ενώ στο σύγχρονο οικισμό του Νέου Κλήματος θα βρείτε το καλύτερο ψαράκι του νησιού.
9.… κολυμπάς μαζί με τις φώκιες: Η Σκόπελος είναι ενταγμένη στο θαλάσσιο πάρκο βορείων Σποράδων και αποτελεί καταφύγιο για φώκιες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, σε κάποιο από τα μπάνια σας να κολυμπήσετε δίπλα σε κάποια φιλική φώκια.
10.… φτάνεις πριν το καταλάβεις: Η Σκόπελος είναι εύκολα προσβάσιμη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Βόλου, της Κύμης και του Αγίου Κωνσταντίνου. Τα συχνά δρομολόγια και οι σύντομες αποστάσεις θα κάνουν το ταξίδι σας ευχάριστο και γρήγορο.



Παραλίες
Αυτό που χαρακτηρίζει τις φημισμένες ακτές της Σκοπέλου, είναι η μοναδική ποικιλομορφία τους (παραλίες με μεγάλο μήκος, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις ή βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια, παράκτιοι υγρότοποι), η καθαρότητά τους και η διαύγεια των νερών, που τις έχουν καταστήσει παγκοσμίως γνωστές και για τον λόγο αυτό εξαιρετικά δημοφιλείς και αγαπημένες.

Οι περισσότερες είναι ήρεμες και χωρίς πολύ κόσμο, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες, με εγκαταστάσεις και υπηρεσίες (ομπρέλες, ξαπλώστρες, καμπίνες, καφέ, μπαρ κ.λπ.). Επίσης, όλες οι οργανωμένες ακτές διαθέτουν ναυαγοσώστες, που εξασφαλίζουν την ασφαλή κολύμβηση στην περιοχή.
Η μικρή παραλία Λιμνονάρι με τα κρυστάλλινα νερά και τη λευκή άμμο, η όμορφη, μικρή βοτσαλωτή παραλία του Αγνώντα, 7 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου, η απάνεμη κοσμική παραλία του Πανόρμου, αλλά και η Μηλιά, η Καστάνη και ο Στάφυλος στα νότια και το εντυπωσιακό Χόβολο με τα πρασινογάλαζα νερά, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχετε.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού (πίσω από τη Γλώσσα), βρίσκεται ο Άϊ Γιάννης, ένα εκκλησάκι χτισμένο στο βράχο (όπου γυρίστηκε το Mamma Mia). Οι τολμηροί, μπορούν να ανέβουν τα εκατό σκαλιά που είναι λαξευμένα στον βράχο και να απολαύσουν τη συγκλονιστική θέα στη βόρεια, απόκρημνη πλευρά του νησιού. Δίπλα στον Αϊ-Γιάννη βρίσκεται η Σπηλιά, μια κλειστή σχεδόν αγκαλιά που θυμίζει πισίνα. Στην κατεύθυνση προς Περιβολιού, αξίζει να επισκεφθείτε την ομώνυμη παραλία με τον πλούσιο βυθό αλλά και τον Φάρο Γουρούνι που αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα.


Πώς θα πάτε
-Οδικώς και ακτοπλοϊκώς, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ή του Βόλου και από εκεί με ferry boat (περίπου 4 ώρες) ή ιπτάμενα δελφίνια και catamaran (περίπου 2 ώρες), στη Σκόπελο.
-Αεροπορικώς μέχρι τη Σκιάθο και από εκεί με ferry boat, ιπτάμενο δελφίνι ή catamaran στη Σκόπελο.

πηγή:tosokaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου