Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Εconomist: Η Μέρκελ αρνείται το σωσίβιο αλλά παραδίδει μαθήματα κολύμβησης!

Με ένα καυστικό πρωτοσέλιδο, το περιοδικό Economist αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη με την γερμανίδα καγκελάριο να «αρνείται να δώσει σωσίβιο, και να προτιμά τα μαθήματα κολύμβησης».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Γερμανία δεν πτοείται από τις εκκλήσεις πολιτικών και οικονομολόγων από όλον τον κόσμο να υπερασπιστεί με την τσέπη της το ευρώ, και αντίθετα προτιμά τον μακρύ, επίπονο και αμφίβολο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Η κυρία Άνγκελα Μέρκελ επιβάλλει μέχρι τέλους στις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, παραδίδοντας μαθήματα (ή Μνημόνια αν προτιμάτε) στις οικονομίες που έχουν ναυαγήσει και κινδυνεύουν να πνιγούν».

Μέχρι τον Ιούλιο, η Μέρκελ θα έχει ψηφίσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο την ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του Ταμείου στο οποίο αρχικά η ίδια είχε θέσει βέτο, συνεισφέροντας περί τα 13 δισ. ευρώ από τον πλούσιο γερμανικό κορβανά. Και αυτή, σύμφωνα με τον Economist, θα είναι η αιτία για να εκτιναχθεί το έλλειμμα του γερμανικού Προϋπολογισμού από τα 26 δισ. ευρώ στα 35 δισ.

Τα πράγματα όμως για την καγκελάριο αναμένεται να γίνουν ακόμα χειρότερα στο άμεσο μέλλον, τονίζει ο Economist.

Με την Ισπανία να αντιμετωπίζει κίνδυνο με τις τράπεζες και την Ιταλίαα να περιμένει τη δική της σειρά να μπει στο μάτι των αγορών, σχηματίζεται ένα μέτωπο δυνάμεων που ζητά από την κυρία Μέρκελ να πει ναι στα ευρωομόλογα, να δώσει περισσότερο χρόνο σταθεροποίησης στις οικονομίες του Νότιου και να δώσει απευθείας από την ΕΚΤ χρήματα στις ισπανικές τράπεζες.

Κι αυτό γιατί παρ' όλες τις σταδιακές υποχωρήσεις της, η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει τον εαυτό της ως την υπέρμαχο μιας αρχής. Της αρχής που λέει ότι η Γερμανία δίνει μόνο αν έχει να κερδίσει κάτι: οι χώρες του Νότου παίρνουν βοήθεια, μόνο αν μεταρρυθμιστούν.

πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου