Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επίσημη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό

Για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη, ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μετά την Ισπανία γίνεται η πέμπτη χώρα που προσφεύγει στον Μηχανισμό.

Σκοπός του αιτήματος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, "ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία".
Ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Κύπρος ανέμενε "εντός των επόμενων ημερών" απάντηση από το Πεκίνο σε αίτημα για δάνειο, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μίλησε για "θετικές ενδείξεις".
Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ-", με αρνητική προοπτική από τον οίκο Fitch. Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.
Νωρίτερα η Ισπανία έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή της με την οποία ζητεί βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πάντως να παράσχει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ύψος του δανείου που ζητεί η Μαδρίτη.
πηγή:nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου