Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΗΠΑ: Απέτρεψαν επίθεση αυτοκτονίας σε αεροσκάφος

Επίθεση αυτοκτονίας σε αεροσκάφος σχεδίαζε το 2009 η Αλ Κάιντα της Υεμένης, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν τη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν ενήμερος για την υπόθεση από τον Απρίλιο, όπως δημοσιεύει το Reuters, ενώ επισημαίνεται ότι η υπόθεση έκλεισε χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο της γραμμής που στόχευε η Αλ Κάιντα είχε προορισμό τις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το BBC, η επίθεση που απετράπη έπειτα από επιχείρηση του FBI με άλλες μυστικές υπηρεσίες που δεν κατονομάζονται, φέρεται να ήταν σε αρκετά αρχικό στάδιο, ακριβώς αφότου είχε κατασκευαστεί η βόμβας, ωστόσο πριν εκτεθεί το κοινό σε κίνδυνο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιός κατασκεύασε τον μηχανισμό, αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κάποια στοιχεία της βόμβας μοιάζουν με αυτήν που ήταν ραμμένη στο εσώρουχο του επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας Φαρούκ Αμντουλμουταλάμπ.

Ο Αμντουλμουταλάμπ συνελήφθη όταν ο μηχανισμός του δεν εξερράγη μέσα σε αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα του 2009.

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η πρόσφατη βόμβα δανείζεται τα χαρακτηριστικά εκείνης του Αμντουλμουταλάμπ.

Σύμφωνα με το Associated Press, περιλαμβάνει ισχυρό βιομηχανικό εκρηκτικό και δεν υπάρχει μέταλλο, προκειμένου να περάσει από τα μηχανήματα ελέγχου στα αεροδρόμια.

Επίσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε οι σαρωτές σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια θα έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν «βόμβες εσωρούχου».

Η είδηση για την επιχείρηση έγινε γνωστή ακριβώς μετά την επέτειο του ενός έτους από τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, καθώς και μία ημέρα μετά τον θάνατο του ανώτατου στελέχους της Αλ Κάιντα, Φαχντ αλ-Κούσο της Υεμένης από αμερικανική αεροπορική επιδρομή
πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου