Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη για τις αποφυλακίσεις

Η αποσυμφόρηση των φυλακών αναβάλλεται επ' αόριστον καθώς...

ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε, τελικά, τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδικασμένους για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη.

Αιτία για την ενέργεια του υπουργού, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ήταν η αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη νομικοί εκτιμούν, ότι ελάχιστοι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, άποψη που εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η επίμαχη διάταξη, για τις πρόωρες αποφυλακίσεις καταδικασμένων σε καθείρξεις άνω των 5 ετών έως και 10 έτη, αποσύρθηκε από τον κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι του κ. Σαμαρά ή του κ. Καρατζαφέρη».

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε, ότι η διάταξη θα επανέλθει με συμφωνία του ίδιου του Πρωθυπουργού και αντ' αυτής παρέτεινε την χρονική διάρκεια της ισχύος των ρυθμίσεων από πέντε σε δέκα μήνες, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφυλακισθούν ενδεχομένως και περισσότεροι φυλακισμένοι απ' ό,τι προηγουμένως.

Σημειώνεται, ότι μετά την απόσυρση της διάταξης για τους καταδικασθέντες σε καθείρξεις άνω των 5 ετών και έως 10 έτη η ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης, θα αφορά πλέον μόνο:

α. κατάδικους με ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, και

β. κατάδικους με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως πέντε έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε :«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνω και ο ηθικός αυτουργός για να λένε για κάποιον που υποτροπίασε, πως ο Παπαϊωάννου τον έβγαλε και ξαναέκανε το έγκλημα.»

Ακόμη, πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «το προσδιόρισαν οι αριθμοί», τονίζοντας ότι όταν μια Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα να κτίσει νέες φυλακές, θα πρέπει να έχει όσους φυλακισμένους αντέχει το σύστημα.

«Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται μια πάγια ρύθμιση ώστε για να μπει κάποιος στη φυλακή, να αποφυλακίζεται εκείνος που είναι πιο κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως αυτό θα δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν έξω απ' τις σκέψεις μου», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου και αναφερόμενος στις αντιρρήσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ είπε για τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη:

«Με διαβεβαίωναν πως εκείνος που είχε ένσταση ήταν ο κ. Δένδιας και είπα πως 'άλλα μου είπε χθες ο κος Τζαβάρας'. Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει προνομιακό συνομιλητή τον κ. Δένδια. Παρουσία των κ.κ. Αβραμόπουλου και Βορίδη, στο υπουργικό συμβούλιο μου είπαν 'δεν έχεις άλλη επιλογή'…».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, παρατήρησε πως «ο υπουργός δεν υπερασπίστηκε τελικά την διάταξή του», επισημαίνοντας ότι ελάχιστοι θα μπορέσουν τελικά να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

«Κρατάμε τα προσχήματα, αναπαράγεται η συναίνεση των τριών κομμάτων, ξεφεύγουμε απ' τη σκόπελο μιας πολιτικής κρίσης και παροξύνουμε την κοινωνική κρίση. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι διέκρινε στη στάση του Μ. Παπαϊωάννου «προβοκάτσια κατά του Λουκά Παπαδήμου και πολιτικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου».
πηγή:directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου