Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Αγαπάμε την Ελλάδα;

Έφτασε η ώρα να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας προς την πατρίδα. Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, θα μετατραπούμε σε ένα είδος οικονομικής αποικίας ενταγμένης σε μια γερμανική ζώνη επιρροής.

Η ιστορία είναι με το μέρος μας, εφόσον έχουμε αποδείξει ότι, παρά τις γνωστές αδυναμίες μας, γνωρίζουμε πώς να αντισταθούμε στον γερμανικό επεκτατισμό, όποια μέσα και να χρησιμοποιεί για να επιτύχει τους στόχους του.

Δεν είναι η ώρα της εύκολης καταγγελίας, αλλά της δράσης με στόχο να ενισχύσουμε την οικονομική μας αυτοδυναμία και να κερδίσουμε χρόνο για να αναδειχθούν οι αντιφάσεις της στρατηγικής που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το παράδειγμα του Βελγίου
Το Βέλγιο είναι μια χώρα με πολύ μεγαλύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες από την Ελλάδα, βαρύνεται όμως με υπέρογκο δημόσιο χρέος, που αναλογεί στο 100% του ΑΕΠ.

Στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τις πιέσεις των αγορών, η κυβέρνηση του Βελγίου εξέδωσε το λεγόμενο πατριωτικό ομόλογο. Κατέφυγε στον εσωτερικό δανεισμό για να περιορίσει την εξάρτηση του Δημοσίου από τους ξένους πιστωτές. Αρχικός στόχος ήταν να εξασφαλίσει ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση πενταετών ομολόγων, ειδικά για μικροεπενδυτές, με ετήσιο επιτόκιο 4%. Οι Βέλγοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει έσοδα το Δημόσιο της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ. Η εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές εκδόσεις με στόχο τη βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, προσφέροντας ένα εκλυστικό επιτόκιο στους Έλληνες μικροεπενδυτές και δημιουργώντας κίνητρα –οικονομικά και νομικά– για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Εάν, για παράδειγμα, μπορέσουμε να επιτύχουμε την έκδοση «πατριωτικών ομολόγων» που θα εξασφαλίζουν ετήσια έσοδα της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ, θα έχουμε ενισχύσει τη θέση μας έναντι των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων και των Ευρωπαίων εταίρων.

Υπάρχουν ένα σωρό δημιουργικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναπτύξουμε για να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και να αποτρέψουμε τη διαφαινόμενη μετατροπή μας σε οικονομική αποικία ενταγμένη σε μια γερμανική ζώνη επιρροής. Οι βουλευτές, πρώην και νυν, μπορούν να παραιτηθούν από τα εισοδηματικά, φορολογικά, ασφαλιστικά τους προνόμια. Στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου θα πρέπει να επιβληθεί ένα αυστηρό πλαφόν σύμφωνα με τις περιορισμένες δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου –χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται– μπορεί κι αυτές να καλυφθούν σε ετήσιες δόσεις και με τη βοήθεια της έκδοσης ειδικών ομολόγων.

Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να αγωνιστούμε για την οικονομική ανόρθωση και την εθνική μας αξιοπρέπεια ή είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη σκληρή μοίρα που προετοίμασαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι πρωταγωνιστές του εκγερμανισμού της Ε.Ε.

πηγή:citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου