Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αποδράσεις, στα ορεινά των Τρικάλων (VIDEO)

Eίναι βέβαιο ότι οι ορεινές εικόνες που σιγά-σιγά αρχίζουν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας θα σας αφήσουν άφωνους.

Από το μηδενικό σχεδόν υψόμετρο της θεσσαλικής πεδιάδας θα βρεθείτε μέσα σε περίπου 40 λεπτά στην αγκαλιά των βουνών της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200-1.300 μ. στα Περτουλιώτικα Λιβάδια που απογειώνονται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα, του Αυγού και της Τριγγιάς -των υψηλότερων βουνών- που κυριαρχούν στην πανέμορφη αυτή περιοχή της πατρίδας μας.

Τα γνωστότερα ορεινά θέρετρα, αυτά που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, είναι η Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι.


Πύλη 
Ο δρόμος από τα Τρίκαλα για την Ελάτη περνά υποχρεωτικά από την ημιορεινή κωμόπολη Πύλη, που έχει πάρει το όνομά της από τη φυσική θέση της, καθώς αποτελούσε πάντα μια «πύλη» προς τα βουνά της Πίνδου. Ενα παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα οριοθετεί την έναρξη της ανάβασης. Αξιος αναφοράς είναι ο ιστορικός ναός της Πόρτα Παναγιάς που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της Πύλης.

Ελάτη
Αν και νεόκτιστος οικισμός, έχει την τύχη να απολαμβάνει τις ομορφιές μιας πλούσιας ορεινής φύσης καθώς τα ελάτια και οι χιονισμένες κορφές μοιάζουν να αγκαλιάζουν από παντού τις γειτονιές. Θωρώντας το πυκνό ελατόδασος να περιτριγυρίζει τα σπίτια, καταλαβαίνεις αμέσως από πού πήρε το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Τύρνα. Σήμερα είναι ένα από τα πιο τουριστικά οργανωμένα ορεινά χωριά της Νότιας Πίνδου, με αξιόλογη υποδομή.

Περτουλιώτικα Λιβάδια
Δεν θα χρειαστεί να διανύσετε από την Ελάτη περισσότερα από 12 χιλιόμετρα ως τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου βρίσκεται ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Ενα τμήμα της περιοχής είναι ειδικά διαμορφωμένο και ενδείκνυται για ευχάριστη πεζοπορία, ιππασία, περιπάτους και ποδηλασία καθώς το επίπεδο του εδάφους βοηθά ιδιαίτερα. Από εδώ το Περτούλι απέχει μόλις 6 χλμ.


Τα Video είναι από την εκπομπή γυρίσματα του SKAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου