Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Κρούσματα καταρροικού πυρετού στο νομό Τρικάλων

Δύο τουλάχιστον εστίες Καταρροϊκού Πυρετού επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σε Κτηνοτροφικές Μονάδες χωριών του Δήμου Καλαμπάκας και άλλα δύο δείγματα βρίσκονται ήδη για εργαστηριακό έλεγχο.

Και εκεί που κάποιοι καθησύχαζαν τους Κτηνοτρόφους ότι δεν υφίσταται πρόβλημα στην περιοχή μας, ξαφνικά κρούσματα (και μάλιστα όχι λίγα) επιβεβαιώθηκαν και στην περιοχή μας.

Κτηνοτρόφος από την Παναγία Καλαμπάκας μιλώντας στο Ράδιο Σταγών είπε ότι ήδη 10 ζώα του μέχρι τώρα έχουν βρει τραγικό θάνατο σε διάστημα 20 ημερών και η θνησιμότητα συνεχίζεται.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καλαμπάκας βρίσκεται σε επιφυλακή και δίνει καθημερινά συμβουλές προς τους Κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά στην περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. "Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς" και πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.

Ο καταρροϊκός πυρετός, μια ζωονόσος που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα και σπανιότερα βοοειδή, έρχεται σαν δεύτερη "πληγή" για την κτηνοτροφία της περιοχής, η οποία πριν από λίγους μήνες "χτυπήθηκε" και από την ευλογιά.

Το πρώτο κρούσμα του πυρετού είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουλίου στον οικισμό Κυριακής του δήμου Σουφλίου και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας υπήρξε ραγδαία, με ένα από τα τελευταία πλήγματα της να εντοπίζεται και στο Νομό μας.
το είδαμε trikaladay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου