Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου προσέλαβε Σύρο πρόσφυγα “κομμωτή” και ο Τύπος τον παρουσίασε ως «υπόδειγμα ενσωμάτωσης»! Λίγες ημέρες μετά επιχείρησε να...

Ο Mohammad Hussain Rashwani είναι «πρόσφυγας» από την Συρία που ήρθε στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή. Παρουσιάστηκε ως ειδικευμένος κομμωτής και βρήκε αμέσως δουλειά σε ένα κομμωτήριο στην πόλη Herzberg της Κάτω Σαξονίας, που το έχει μία γυναίκα. Όλοι στην περιοχή ήταν ενθουσιασμένοι με τον Mohammad, ο οποίος σύντομα άρχισε να προβάλλεται ως πρότυπο επιτυχημένης «ένταξης» στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Γερμανία.

Μόνο που κάποια στιγμή, το καλοκαίρι που μας πέρασε, παρουσιάστηκε ένα μικρό σφάλμα ενσωμάτωσης: ο Mohammad(δηλ. Μωάμεθ) ίσως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο βάρος του ονόματός του και θέλησε να κόψει τον λαιμό της εργοδότριάς του.

Ιδού το πρώτο άρθρο – με έντονο το συγκινητικό έως αποθεωτικό ύφος – που αφορά την πολυδιαφημιζόμενη «ενσωμάτωση»:


Σύρος Κομμωτής βρίσκει δουλειά στο Herzberg

Herzberg – Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ilona Fugmann θα δώσει στον Σύρο Mohammad Hussain Rashwani μόνιμη θέση στο κομμωτήριο της στο Herzberg. Οι δεξιότητες του 38χρονου την έπεισαν αμέσως. Ο Mohammad Hussain Rashwani είναι ένα παράδειγμα για το πόσο καλά μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη.

Ήταν τέλη Ιουνίου όταν ο Mohammad Hussain Rashwani παρουσιάστηκε στον Kevin Freiwald, τον σύμβουλο απασχόλησης που ήταν υπεύθυνος για τους πρόσφυγες στο κέντρο απασχόλησηςElbe-Elster στο Herzberg. Είπε ότι ήταν κομμωτής και αναζητούσε δουλειά. Η Bärbel Meyer της υπηρεσίας εργοδοτών του κέντρου εργασίας γνώριζε τα κομμωτήρια που αναζητούσαν καλό προσωπικό. «Η ζήτηση στο Elbe-Elster είναι πολύ υψηλή. Υπάρχουν πάντα τρία, τέσσερα κομμωτήρια που αναζητούν προσωπικό», είπε. Τα νέα έφτασαν στα συμπαθητικά αυτιά τηςIlona Fugmann, η οποία είχε ανοίξει ένα κομμωτήριο στο Herzbergστα μέσα Ιουλίου. Ήθελε πρώτα να δοκιμάσει τον MohammadHussain Rashwani και μετά να του δώσει πλήρη απασχόληση. «Δεν πρέπει να του δώσω μια ευκαιρία; «λέει η Ilona Fugmann.

Αμέσως συνειδητοποίησε ότι ο Μοχαμάντ Χουσεΐν είχε εξαιρετικές ικανότητες. Ο ίδιος λέει ότι είχε κομμωτήριο στην Δαμασκό το οποίο καταστράφηκε. Ο Μοχαμάντ τα πήγαινε επίσης καλά μαζί με τις δύο γυναίκες που δούλευαν στο κομμωτήριο στοMönchstraße. «Η χημεία είναι σωστή. Βεβαίως, ο Μοχαμάντ είναι υπερήφανος, αλλά πολύ προσεκτικός και συνετός. Βοηθάει ακόμη και στον καθαρισμό», λέει η Ilona Fugmann.

Ο Μοχαμάντ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι στη Γερμανία άντρες και γυναίκες κουρεύονται στο ίδιο κομμωτήριο. Αλλά πρέπει να ακονίσει τις δεξιότητές του στα χτενίσματα για κυρίες. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι δύσκολο γι ‘αυτόν. Η IlonaFugmann είναι σίγουρη. Θα δώσει στον Mohammad HussainRashwani κανονική απασχόληση. Είναι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Τώρα που ο Μοχαμάντ έχει απασχόληση, μπορεί να έρθει και η οικογένειά του. Ο 38χρονος έχει γυναίκα και δύο παιδιά. Του λείπουν πάρα πολύ.

Το δεύτερο άρθρο – με έντονο το θλιμμένο έως δραματικό ύφος – που αφορά το ατυχές συμβάν κατά την διαδικασία της «ενσωμάτωσης»:

Herzberg: Σύρος κομμωτής κόβει το λαιμό του αφεντικού


HERZBERG Μια αιματηρή υπόθεση τάραξε την πόλη του Χερζμπεργκ (Elbe-Elster) την Τετάρτη. Μία ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου δέχτηκε επίθεση από τον Σύρο υπάλληλό της και τραυματίστηκε σοβαρά.

Θεωρήθηκε ως το ύψιστο παράδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης. Ο 39χρονος Σύρος Mohammad H., κομμωτής που είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του, ξεκίνησε μια νέα ζωή και βρήκε δουλειά στο Herzberg. Έγινε αμέσως δεκτός και μάλιστα ήταν και δημοφιλής στο κομμωτήριο της 64χρονης Ilona F. Αυτό κάνει αυτό που συνέβη χθες, Τετάρτη, ακόμα πιο παράξενο.

Όπως επιβεβαιώνει η εισαγγελία, γύρω στις 6:30 μ.μ. ο Μοχαμάντ Χ. έπληξε την προϊστάμενή του με ένα μαχαίρι και την τραυμάτισε στο λαιμό. Ένας άλλος Σύρος παρενέβη και «με αυτόν τον τρόπο απέτρεψε τα χειρότερα», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας GernotBantleon. Δεν είναι ακόμη σαφές στην εισαγγελία ποια ήταν τα αίτια της επίθεσης. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Η τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και βρίσκεται σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κατάστασή της δεν είναι κρίσιμη. Ο Μωχαμάντ Χ. συνελήφθη και θα παρουσιαστεί σήμερα στον δικαστή. «Ζήσαμε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας», λέει ο Bantleon.

Τώρα έρχεται και το τρίτο άρθρο – με έντονο το ανατρεπτικό έως και «πιπεράτο» ύφος – που ρίχνει φώς σε μία άλλη πλευρά της «ενσωμάτωσης»:

Το θύμα του Σύρου κομμωτή καταθέτει

Την Πέμπτη, οι πρώτοι μάρτυρες κατέθεσαν στο περιφερειακό δικαστήριο στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας της Ilona F. Από τον Σύριο κομμωτή Mohammad H. στο Herzberg. Αλλά η δίκη δεν έγινε δημόσια. Το δικαστήριο ακούγοντας το αίτημα της δικηγόρου προχώρησε σε ιδιωτική ακρόαση. Η δικηγόρος Claudia Napiralski επεσήμανε στο αίτημά της ότι η πελάτισσά της υπέφερε από συνεχείς κρίσεις πανικού μετά την επίθεση με μαχαίρι που της προκάλεσε τραύματα στο λαιμό, στο στήθος και στο στομάχι και από το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες.

Περιέγραψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Ilona F. είχε υποβληθεί σε «μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν είναι ωραία» τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα όταν ξεκίνησε η δίκη, όταν έγινε γνωστό ότι ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί ότι έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε σχέση με την αφεντικίνα του, στην αστυνομία. Όλα αυτά, είπε ο δικηγόρος, θα μπορούσαν να βλάψουν τον πελάτισσά της.

Ενώ η Ilona F. ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, καταθέτοντας για περισσότερο από δύο ώρες για τα γεγονότα της 28ης Ιουνίου 2017, ο σύζυγός της Michael F. μετέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου στην αίθουσα αναμονής, την δική του εκδοχή.

Μαζί με τη σύζυγό του και με τη βοήθεια του κέντρου βοήθειας προσφύγων, το 2016, έψαξε για έναν Άραβα κομμωτή, θέλοντας να προσφέρει «κάτι ξεχωριστό» στους πελάτες της περιοχής. Νόμιζε ότι βρήκε αυτό στον Mohammad H.

Αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό ότι, σε αντίθεση με τους άλλους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στα διαμερίσματά του στο Herzberg, ο Mohammad δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να μάθει γερμανικά. «Ήξερα ότι δεν ήταν καλός υπάλληλος, αλλά δεν ήθελα να τον διώξω», δήλωσε ο Michael F. Ο Mohammed H. δούλεψε καλά μόνο στις 4 από τις 100 εργάσιμες ημέρες. «Το επίπεδό του ήταν εκείνο του ειδικού σχολείου τέταρτης ή πέμπτης τάξης». «Ακόμα και χωρίς την επίθεση στη σύζυγό μου θα τον είχα ειδοποιήσει να φύγει από το διαμέρισμα», δήλωσε ο σύζυγος. Μετά από ένα χρόνο παραμονής, το διαμέρισμα φαινόταν σαν έχει κατοικηθεί για δώδεκα χρόνια. Ποτέ δεν έδινε το μερίδιο του ενοικίου που δεν πληρωνόταν από το γραφείο επιδομάτων.

Αυτό που μέχρι τώρα παρουσιάζονταν ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενσωμάτωσης στο Herzberg, αποδείχθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συζύγου της Ilona F., ακριβώς το αντίθετο.

Την ημέρα πληρωμής, οι Σύροι πήραν το τρένο για το Βερολίνο, δήλωσε ο Michael F., αναφερόμενος στην αγορά ναρκωτικών. Ο Σύρος Υ., ο οποίος αργότερα κατέθεσε ως μάρτυρας, επιβεβαίωσε την χρήση ναρκωτικών. Επιβεβαίωσε ότι, κατά την ημέρα της πράξης, κάπνιζε χασίς με τον κατηγορούμενο, προτού και οι δύο εγκαταλείψουν το διαμέρισμα του Mohammad H. και πάνε στο κομμωτήριο της Ilona F.

Εκεί, κάπνισαν άλλο ένα τσιγάρο μέχρι το θύμα να πάει στον επάνω όροφο του κομμωτηρίου. Σύμφωνα με τον 22χρονο Y., αυτός πήγε κάτω για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Μόνο όταν άκουσε κραυγές, έτρεξε επάνω. Το πάτωμα ήταν καλυμμένο με αίμα και οMohammad H. κρατούσε το θύμα από τα μαλλιά και πίεζε το κεφάλι του στο πάτωμα. Ο Y. τον τράβηξε μακριά με αποτέλεσμα ο δράστης να χτυπήσει και αυτόν φωνάζοντας του να τον αφήσει και να γυρίσει πίσω στο σπίτι.

Η μάρτυρας Marlies L., που ήταν η τελευταία πελάτισσα της Ilona F. εκείνη την ημέρα, επιβεβαίωσε τις δυνατές κραυγές από τον επάνω όροφο και την κραυγή: «Βοήθεια!» Στις σκάλες, η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου ήταν γεμάτη αίματα και οι δύο Σύριοι ήδη μπροστά από την είσοδο του κομμωτηρίου. «Ήθελε να με σκοτώσει», φώναξε η Ilona F., σύμφωνα με την μάρτυρα. Ο Y. την είχε σώσει. Η Marlies L. κλείδωσε την πόρτα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες, μέχρι να φτάσουν οι νοσοκόμοι και οι αστυνομικοί.
το είδαμε voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου