Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Χάνεται η ελπίδα -Οι δύτες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν επιζώντες στο ναυάγιο

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο για τους συγγενείς των επιβαινόντων του πλοίου που βυθίστηκε στα παγωμένα νερά στα ανοικτά της Νότιας Κορέας. Μέχρι τώρα κανένας από τους αγνοούμενους δεν έχει δώσει σημεία ζωής και με τις ημέρες να περνούν οι άνδρες της ομάδας διάσωσης φοβόνται πως πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα, αφού για μία ακόμα φορά οι δύτες αν και έφτασαν μέχρι κάποιο σημείο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ίχνος ζωής.

Οι δύτες κατάφεραν να μπουν στο πλοίο

Και ενώ από το βυθό ήρθε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, πως οι άνδρες των υποβρύχιων αποστολών κατάφεραν να μπουν μέσα στο κουφάρι του πλοίου και να φτάσουν στο δεύτερο κατάστρωμα, τελικά η αποστολή τους ματαιώθηκε, αφού οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή των δυτών.

Το πλοίο έχει βυθιστεί ολόκληρο και είναι ασταθές

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί το πλοίο που πλέον βρίσκεται ολόκληρο κάνω από την επιφάνεια της παγωμένης θάλασσας δεν είναι σταθερό με αποτέλεσμα τόσο η θαλασσοταραχή, όσο και τα υπόγεια ρεύματα να το μετακινούν κάνοντας σχεδόν απαγορευτική την προσέγγιση του από τους δύτες, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του πλοίου προκειμένου να διαπιστώσουν την τύχη των επιβατών. Μάλιστα στο σημείο του ναυαγίου, εκεί που φαινόταν η κοιλιά του πλοίου πλέον έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλες φουσκωτές σημαδούρες.

Εσβησαν οι ελπίδες για επιζώντες -Μεγαλώνει η οργή

Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία εγχέουν οξυγόνο στην αίθουσα του εστιατορίου του πλοίου όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι περισσότεροι επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος. Ωστόσο δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, αφού δεν μπορεί να εντοπιστεί κανένα σημάδι ζωής.

Μάλιστα στο σημείο βρίσκονται και τρεις γερανοί έτοιμοι να ξεκινήσουν την ανάσυρση του πλοίου. Ωστόσο οι συγγενείς δεν θέλουν να προχωρήσει αυτό το σενάριο, καθώς θα σημαίνει πως οι δικοί τους άνθρωποι είναι νεκροί.

Kρεμασμένος σε δέντρο βρέθηκε ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος είχε σωθεί από το ναυάγιο

Ο υποδιευθυντής του σχολείου, μαθητές του οποίου βρίσκονταν μέσα στο πλοίο που έγινε υγρός τάφος, βρέθηκε κρεμασμένος. Ο άντρας ταξίδευε με το πλοίο και ήταν από αυτούς που διεσώθηκαν. O 52χρονος Kang Min-Kyu αγνοείτο από χθες το απόγευμα. Το σώμα του βρέθηκε σήμερα κοντά στα στάδιο στο νησί jindo όπου διαμένουν πολλοί από τους διασωθέντες και τους συγγενεις των επιβατών. Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για αυτοκτονία.

Ενταλμα σύλληψης για τον καπετάνιο

Η αστυνομία ζήτησε από το δικαστήριο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον καπετάνιου του πλοίου, καθώς τα όσα ανέφερε στην κατάθεση του δεν έπεισαν τις αρχές, οι οποίες του καταλογίζουν τραγικά λάθη στο χειρισμό της κατάστασης.


Τραγικά ανθρώπινα λάθη έφεραν την καταστροφή

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως μία αλυσίδα ανθρωπίνων λαθών οδήγησε στην απόλυτη καταστροφή. Αρχικά το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, αφού η ομίχλη που είχε πέσει στην περιοχή εμπόδιζε την ορατότητα. Τότε ξεκίνησε και η αλληλουχία των λαθών. Ο καπετάνιος αποφάσισε να παρεκκλίνει λίγο της πορείας του και να ακολουθήσει μία πιο σύντομη διαδρομή ώστε να κερδίσει χρόνο. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος, αφού ειδικοί υποστηρίζουν πως η πορεία που ακολούθησε το πλοίο το οδήγησε σε ύφαλο, στον οποίο προσέκρουσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο ρήγμα και να μπουν νερά στα διαμερίσματα. Στη συνέχεια μόλις το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, ο πλοίαρχος -για τον οποίο λέγεται πως δεν ήταν στη γέφυρα -, έδωσε εντολή να γίνουν προσπάθειες να επανέλθει στη πλεύσιμη θέση του. Αυτό όμως κόστισε πολύ χρόνο και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ετσι καθυστέρησε το πλοίο να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Την ίδια στιγμή το πλήρωμα αντί να λάβει εντολή για να ξεκινήσει η εκκένωση του πλοίου έλεγε στους επιβάτες να μείνουν ακίνητοι στις θέσεις τους και να μην βγουν στο κατάστρωμα. Το αποτέλεσμα ήταν το πλοίο να πάρει μεγάλη κλίση και πλέον ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι σωστικές λέμβοι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα λάθη, έρχονται και μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες που λένε πως ο πλοίαρχος και μερικά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το σκάφος την ώρα που άλλα μέλη του πληρώματος καλούσαν τους επιβάτες να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν, καθώς το πλοίο άρχιζε να βυθίζεται, περίπου 25 χλμ. νοτιοδυτικά του Τζιντό, ενός μεγάλου νοτιοκορεάτικου νησιού.

Μάλιστα σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας ο τρίτος αξιωματικός ήταν αυτός που βρισκόταν στο πηδάλιο του νοτιοκορεάτικου πλοίου Sewol όταν αυτό πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται, ενώ ο πλοίαρχος Λι Τζουν Σοκ πιθανόν δεν βρισκόταν στη γέφυρα, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας, που ηγείται της ομάδας η οποία διεξάγει τις έρευνες για το δυστύχημα σήμερα.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς των μαθητών

Γονείς μαθητών που αγνοούνται κατηγόρησαν τον πλοίαρχο του φέρι ως τον βασικό υπεύθυνο για το δυστύχημα, μερικές ώρες αφού ο ίδιος και η εταιρεία στην οποία ανήκει το οχηματαγωγό πλοίο ζήτησαν συγγνώμη για την τραγωδία. Μάλιστα όσο περνούν οι μέρες και οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν, οι τραγικοί γονείς καταρρέουν.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί απευθείας έδειξαν ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον ολόκληρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
το είδαμε iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου