Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

New York Times: Αρχαίοι θησαυροί κλεμμένοι από Ελλάδα και Ιταλία σε σπίτι μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times εισαγγελείς εισέβαλαν χθες στο γραφείο και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Michael H. Steinhardt στο Μανχάταν, κατάσχοντας πολλά αρχαία έργα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τουλάχιστον 9 αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Steinhardt, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα για τρεις δεκαετίες και έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, μία από τις αίθουσες του οποίου έχει πάρει το όνομά του.


Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν την Παρασκευή από το σπίτι του Steinhardt ήταν και μια περίτεχνη, λευκή αρχαιοελληνική λήκυθος, από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η αξία της της οποίας υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια.

Κατασχέθηκαν επίσης αντικείμενα πρωτοκορινθιακής περιόδου που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων.


Τα αντικείμενα αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια με το συνολικό κόστος αγοράς τους να εκτιμάται πως είναι 1,1 εκατ. δολάρια.

Η συλλογή του κ. Steinhardt έχει ερευνηθεί και στο παρελθόν. Ένα από τα κομμάτια που επέστρεψε στο Λίβανο τον περασμένο μήνα ανακαλύφθηκε επίσης από αξιωματούχους στο διαμέρισμά του τον Οκτώβριο.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν, Cyrus R. Vance Jr., να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη, στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Vance αναστάτωσε τον κόσμο της τέχνης στην Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά, εντοπίζοντας και ανακτώντας έργα από σημαντικά μουσεία, δημοπρασίες και ιδιωτικές συλλογές.

Τους τελευταίους μήνες επέστρεψε τρία αρχαία αγάλματα στο Λίβανο, ένα μωσαϊκό από το ένα από τα πλοία του Καλιγούλα στην Ιταλία και ένα βουδιστικό γλυπτό του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου